Vijesti 27.01.2016.

Sud BiH: Pritisci u predmetu Naser Orić postali su nepodnošljivi

ČITANJE: 2 minute
sud bih
Sud Bosne i Hercegovine saopštio je danas da su pritisci koji posljednih dana stižu na njihovu adresu sa različitih strana i od različitih udruženja u predmetu Naser Orić postali nepodnošljivi.

-Sud Bosne i Hercegovine izražava duboku zabrinutost atmosferom koja se u javnosti kreira posljednjih dana, a kojom se ova institucija nastoji politizovati, a rad njenih sudija degradirati. Sudije Suda BiH trenutno rade u teškim uslovima jer intenzitet pritisaka, koji dolazi sa više strana, počinje prevazilaziti granice podnošljivosti- stoji u saopštenju.

Sud BiH apeluje na sve one, “koji su se proteklih dana odvažili iznositi neosnovane i ničim utemeljene optužbe na rad Suda BiH, da se suzdrže od neprimjerenih komentara koji nanose veliku štetu kako pravosuđu tako društvu i državi uopšte”.

-Građani naše zemlje, u svjetlu posljednjih dešavanja, nemaju niti jedan razlog za uznemirenost, jer pravosudne institucije na državnom nivou samo rade posao iz svoje nadležnosti. Svakodnevni pritisci, politički, medijski, akademski, kao i pritisci advokatskih timova, kojih ne manjka ovih dana, ni na koji način ne doprinose nastojanjima naše zemlje da konačno krene putem moderne evropske zemlje u kojoj svako nesmetano radi svoj posao- piše u saopštenju Suda BiH.

Sud BiH traži od onih, koji dolaze iz različlitih segmenata društva, a neosnovano se smatraju kompetentnim za komentarisanje rada državnog pravosuđa, da se suzdrže od miješanja u njihov posao koji podrazumijeva provođenje zakona Bosne i Hercegovine.

-Pored toga, pritisak koji se na Sud BiH vrši zbog predmeta Naser Orić potpuno je neprihvatljiv i mora odmah prestati. Izuzetno je teško raditi u uslovima u kojima se na ovako otvoren način nastoji uticati na Sud.

Apelujemo na Udruženje majki Srebrenice, koje traže oslobađajuću presudu, kao i na one koji traže osuđujuću, da se kreću u okviru rada svojih udruženja i da se ne miješaju u rad pravosuđa. To se, takođe, odnosi i na Udruženje Zelene beretke, Udruženje RVI, kao i na Savez logoraša regije Birač koji opet, s druge strane, traži proširivanje optužnice. Ovakva vrsta pritiska je nedopustiva i potpuno bespotrebna, jer ni na koji način ne može uticati na tok samog postupka- navodi Sud.

Ističe da Sud Bosne i Hercegovine nije institucija koja podliježe pritiscima, a da iako rade u teškim uslovima sudije Suda BiH nisu, niti će ustuknuti pred bilo čijim interesima.

-Nastavljamo raditi punim kapacitetom, a od nadležnih institucija zahtijevamo da nam omoguće rad u normalnim uslovima- piše u saopštenju.

(NN)