Vijesti 05.04.2016.

Sud BiH: Svjedok čuo da je Orić preko megafona poručio da se zarobljenici ne diraju, da će im suditi

ČITANJE: 2 minute
naser oric
Svjedočenjem Vidoja Ilića i Milana Jeremića, bivših pripadnika Vojske RS o dešavanjima u selu Zalazje, 12. jula 1992. godine, danas je u Sudu BiH nastavljeno suđenje Naseru Oriću, ratnom komandantu bivše Armije RBiH, i Sabahudinu Muhiću, pripadniku bivše Armije RBiH, optuženim za ubistvo tri ratna zarobljenika srpske nacionalnosti, javlja novinar Nezavisnih novina.
Ovo svjedočenje odnosilo se na slučaj ubistva ratnog zarobljenika Slobodana Ilića. Oba svjedoka Tužilaštva BiH svjedočila su i o onome što su vidjeli i čuli iz kuće u kojoj su se krili nakon napada bivše Armije RBiH u Zalazju.
Svjedok Vidoje Ilić je rekao da je u potkrovlju te kuće gledao kroz rupu na zidu šta se dešava. “U jednom momentu vidim Orića okrenutog ka groblju i naspram njega stoji Mijo Rakić.
Orić ga je pitao, imaš li Srba živih neka se predaju, a Rakić mu govori – nas je sedam, a ostali su pobijeni. Onda čujem komešanje i više ljudi počelo da govori, evo nam sudije sada ćemo mi njemu suditi (Ovdje se govori o ubijenom ratnom zarobljeniku Slobodanu Iliću)”, rekao je Ilić, prepoznavši danas u sudu Orića, koga je poznavao od školskih dana.
Ilić, kao ni drugi svjedok Milan Jeremić, rekli su da poslije tog dana nikada više nisu vidjeli Slobodana Ilića.
Drugi svjedok, koji se takođe skrivao u kući, rekao je na ročištu da je čuo glas preko megafona da govori:
“Ovdje komadant Orić. Srbi predajte se, nemate šanse da se izvučete! Opkoljeni ste sa svih strana! Razumio sam da su se predali braća Simić, Mijo Rakić, Dragomir Vujadinović, Slobodan Ilić. Isti glas preko megafona je rekao da se zarobljenici ne diraju, da će im biti suđeno u Srebrenici”, istakao je Jeremić.
Oba svjedoka danas su posvjedočila da su popaljene kuće u Zalazju, a između ostalog i kuće u kojima su i oni bili.
Suđenje Oriću i Muhiću se nastavlja 19. aprila.

(Nezavisne)