Region 12.01.2023.

Sud odlučio: Hrvati uhapšeni u Zambiji brane se sa slobode

ČITANJE: 1 minuta

Zambijski sud je odlučio da se Hrvati puštaju da se brane sa slobode. Moraju da predaju dokumente i imaju obavezu redovnog javljanja policiji.

Jutarnji list piše da je sud odredio da svaki za slobodu mora položiti protivvrijednost od 1.000 američkih dolara te da nakon što budu pušteni na slobodu do kraja postupka ne smiju da napuste Zambiju.

Podsjetimo, osmoro Hrvata je oko 8.30 po hrvatskom vremenu ponovno pikapovima dovedeno na kazneni sud u Ndoli gdje im je sudija David Makaliča objavio svoju odluku o istražnom zatvoru. U utorak su optuženi Hrvati na sudu izjavili da nisu krvi.

Djecu koju su htjeli da usvoje preuzele su zambijske službe socijalne nege i ne daju ni predstavnicima hrvatske ambasade da ih posjete, premda su formalno djeca hrvatski državljani, što zambijske vlasti ne priznaju budući da od hapšenja Hrvata spominju da je dokumentacija o usvojenju vjerovatno lažirana.

Četiri hrvatska para uhapšena su 7. decembra na aerodromu Simon Mwansa Kapwepwe dok su s četvoro djece u dobi od jedne do tri godine pokušavali da napuste zemlju.

Još uvijek puno nepoznanica

Kongo već 10 godina brani usvajanje strancima, ali sudovi u Kongu prema nekim informacijama ipak donose odluke prema kojima se djeca usvajaju u inostranstvu. Još uvijek nije jasno kakvi su tačno dokumenti ishođeni u Kongu i jesu li vjerodostojni, ali zna se da su djeca imala ispravne hrvatske dokumente.

Takođe se zna da su djeca hrvatsko državljanstvo dobila na osnovu odluke hrvatskih sudova u Zlataru i Varaždinu. Ti su sudovi, po svemu sudeći, odluke donijeli na osnovu spomenutih dokumenata iz Konga o kojima se zasad ne zna gotovo ništa, osim da ih zambijske vlasti smatraju lažiranima.

Oznake: Hrvati, Zambija