Vijesti 12.11.2020.

SUD ODLUČIO: Osmica s optužnicom ostaje na čelu OBA

ČITANJE: 1 minuta

Osman Mehmedagić, direktor Obavještajno-bezbjednosne agencije (OBA), te Mehmed Pekić, rukovodilac OBA, optuženi zbog sumnje na zloupotrebu položaja ili ovlasti, mogu nastavljati obavljati svoju dužnost, saznaju “Nezavisne” iz izvora bliskih Tužilaštvu BiH.

Tužilaštvo BiH je uputilo prijedlog da se za optužene Mehmedagića i Pekića izrekne mjera zabrane obavljanja službene dužnosti direktora i uposlenika OBA i zabrana kontakta s uposlenicima OBA BiH, kako bi se postupak mogao neometano voditi, a njihov prijedlog Sud Bosne i Hercegovine je, kako saznaju “Nezavisne” odbio.

Podsjetimo, radi se o slučaju izuzimanja dokumentacije iz “BH pošte”, a koja se odnosi na podnošenje anonimne prijave protiv Mehmedagića.

Naime, Mehmedagić je naložio Pekiću da istraži ko je protiv njega podnio anonimnu krivičnu prijavu Tužilaštvu BiH.

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Mehmedagića i Pekića koja ih tereti za zloupotrebu položaja ili ovlasti. Mehmedagić i Pekić optuženi su da su tokom avgusta zloupotrijebili službeni položaj ili ovlaštenja, kao i resurse i kapacitete OSA-e radi privatnih interesa, kako bi došli do informacija i fotografija o pošiljatelju anonimne krivične prijave protiv direktora OSA-e.

(E.M/banjaluka.net)