Region 26.07.2021.

Sud za zločine OVK produžio pritvor Hašimu Tačiju

ČITANJE: 3 minute

Sud u Hagu odbio je zahtjev bivšeg zapovjednika OVK Hašima Tačija, optuženog za zločine na Kosovu i u Albaniji, da bude pušten iz pritvora, objavljeno je na internet stranici suda.

Tači je prethodno tražio da bude pušten u jednu od dvije države koje su sudu dale garancije, i da tamo bude u kućnom pritvoru pod uslovima koje odredi sud. Ta država je finansijer suda i članica NATO, precizirao je Tači u zahtjevu.

Po zvaničnim podacima, sud, čiji je zvaničan naziv Specijalizovana vijeća Kosova, finansijski podržavaju Kanada, Norveška, Švajcarska, Turska i SAD. Jedino Švajcarska nije članica NATO.

Odbijajući taj zahtjev, sudija za prethodni postupak Nikola Giju se složio sa argumentom tužilaštva da garancije trećih država ne mogu na adekvatan način smanjiti rizike koje bi donijelo Tačijevo puštanje iz pritvora.

Iako je prihvatio da bi rizik od Tačijevog bjekstva iz kućnog pritvora u trećoj zemlji mogao biti suzbijen, sudija Giju je zaključio da se ne bi mogao ograničiti rizik da će optuženi opstruisati rad suda, uticati na svjedoke ili ponoviti krivično djelo.

Po sudiji, “jedino sistem praćenja Tačijeve komunikacije u pritvoru suda… može efikasno ograničiti rizik da on opstruiše pravosudni proces ili počini krivično djelo ili tom djelu doprinese”.

Giju je odbacio tvrdnju odbrane da Tači na Kosovu više nema uticaj kakav je imao zbog poraza njegove partije na nedavnim izborima.

Sudija je zaključio da na uticaj i mrežu pristalica koje Tači ima, kao bivši komandant OVK, premijer i predsjednik Kosova, nužno ne utiču rezultati izbora.

“Klima zastrašivanja svjedoka”

Ponovo naglašavajući da na Kosovu “preovlađuje klima zastrašivanja svjedoka”, sudija Giju je ocijenio da prethodni pokušaji da se sud i tužilaštvo opstruišu “pokazuju da postoji vjerovatnoća da će Tači ponovo počiniti krivična djela”, tim prije što je sada upoznat sa velikim djelom dokaza protiv sebe.

Tači će, kako je ranije najavio njegov branilac Greg Kiho, uložiti žalbu na sudijinu odluku o produženju pritvora.

Optužnica Tačija (52), Veseljija (53), Seljimija (49) i Krasnićija (69) tereti za zlodjela počinjena u 42 nelegalna pritvora OVK na Kosovu i u Albaniji nad najmanje 407 pritvorenika, od kojih je najmanje 98 ubijeno, od marta 1998. do septembra 1999.

Tači, Veselji, Seljimi i Krasnići optuženi su u 10 tačaka za progon na političkoj i etničkoj osnovi, zatvaranje, nezakonito hapšenje i pritvaranje, druge nehumane postupke, okrutno postupanje, mučenje (dvije tačke) i ubistva (dvije tačke).

Ta krivična djela kvalifikovana su, u šest tačaka, kao zločini protiv čovječnosti, a u četiri tačke kao ratni zločini.

Četvorica optuženih uhapšena su na Kosovu 4. i 5. novembra prošle godine.

U prvom pojavljivanju pred sudom, od 9. do 11. novembra, svi su izjavili da nisu krivi za zločine iz optužnice.

Tužilaštvo je najavilo da će za početak suđenja biti spremno u januaru iduće godine, a branioci traže da proces ne počne prije polovine 2022. godine, prenose agencije.

(A.M.)

Oznake: Hašim Tači