Sport 25.03.2016.

Sudar velikana u Banjaluci: Borac dočekuje Partizan

ČITANJE: 3 minute
borac partizan
Partizan je velikan i siguran sam da će gledaoci uživati u fudbalskoj predstavi, rekao je Borče Sredojević, trener Borca, u susret današnjem prijateljskom meču sa “crno-bijelima”, koji se igra u sklopu proslave 90 godina postojanja ekipe iz Platonove ulice.

Prvak Srbije ima armiju navijača u gradu na Vrbasu i u ekipi iz Gradskog stadiona se nadaju da će tribine biti ispunjene do posljednjeg mjesta, te da će navijači oba tima napraviti sjajnu atmosferu.

-Svi znamo ko je i šta je Partizan i siguran sam da će biti pravi praznik fudbala. Poštujemo Partizan – oni su bili, jesu i uvijek će biti velikan, kao što je i Borac. Vjerujem da će utakmica biti zanimljiva i gledaocima, te da će navijači oba kluba napraviti sjajnu atmosferu na tribinama- rekao je Sredojević.

U bogatoj igračkoj karijeri trener Borca je nosio “crveno-plavi”, ali i “crno-bijeli” dres, i ističe da su mu emocije pomiješane pred današnji susret koji se igra od 17.30 na Gradskom stadionu.

-Emocije postoje. Igračku afirmaciju sam stekao u Borcu, a nakon Rijeke sam prešao u Partizan, za koji navijam odmalena. Sanjao sam da budem član Partizana i ta želja mi se ispunila. Moja generacija je Partizanu donijela Kup Jugoslavije nakon 32 godine- kazao je šef stručnog štaba kluba osnovanog 4. jula 1926. godine.

Banjalučanima će ovaj meč biti idealna proba pred gostovanje Sarajeva i nastavak BH Telecom Premijer lige BiH, u kojem će se boriti za opstanak u društvu najboljih. Aktuelni prvak Srbije u očima “crveno-plavih” je rival po mjeri pred dolazak “bordo” tima narednog vikenda.

-Partizan je ozbiljan rival bez obzira da li će na teren izaći u kombinovanom sastavu. Ovaj meč ćemo iskoristiti za uigravanje i ispravku nekih taktičkih stvari kako bismo što spremniji dočekali nastavak prvenstva- jasan je Sredojević, koji će u ovom meču poštedjeti Uglješu Radinovića i Armanda Mancea, koje želi da ima u potpunosti spremne za meč protiv aktuelnog prvaka BiH.

Domaći igrači imaju veliku želju da savladaju sportskog rivala, ali u podsvijesti im je ipak susret sa Sarajevom koji ima daleko veću rezultatsku važnost za klub.

-Više bih volio da postignem gol Sarajevu nego dva danas protiv Partizana- rekao je Toni Jović, napadač Borca, koji je zatim nastavio: “Slavimo 90 godina postojanja kluba i nadam se da će tribine biti ispunjene do posljednjeg mjesta. To je jedan od načina da se pomogne klubu. Želimo da se zabavimo na terenu i ne treba trošiti riječi o Partizanu jer svi znamo o kakvom klubu se radi”.

Najveći uspjesi Borca u 90 godina  

Pobjednik Kupa SFRJ u sezoni 1987/88, a finale su igrali u sezoni 1973/74.

Najbolji plasman u prvenstvu Jugoslavije Borcu je bilo četvrto mjesto u sezoni 1990/91.

Jedini međunarodni trofej Borac je osvojio 1992. i to u Mitropa kupu,  Titulu prvaka BiH Banjalučani su osvojili jednom i to u sezoni 2010/11.

Među peharima se našao i trofej namijenjen osvajaču Kupa BiH i to u sezoni 2009/10, dok su jednom poraženi u finalu (2003/04).

Tri puta su bili prvaci Republike Srpske (2000/01, 2005/06, 2007/08),

Najviše trofeja imaju u Kupu RS koji su osvajali čak pet puta (1994/95, 1995/96, 2008/09, 2010/11, 2011/12).

(NN)