Vijesti 10.11.2016.

Sudari na Malti posljednja opomena za popravku semafora

ČITANJE: 3 minute

Pokvareni semafori na Malti i dalje zadaju glavobolje vozačima, a dvije saobraćajne nesreće, koje su se desile tokom ove sedmice, na sreću bez povrijeđenih lica, najbolje su upozorenje da je dara prevršila mjeru.

I dok radnici “Telefonije Vidaković” uporno traže kvar, iz Centra javne bezbjednosti Banjaluka poručuju da će saobraćajna policija u skladu sa ukazanim potrebama regulisati saobraćaj na Malti.

– Na raskrsnicama postoji signalizacija koja reguliše saobraćaj i vozači su dužni da je poštuju kada semafori ne rade. Bulevar srpske vojske je dio magistralnog puta M-4 Banjaluka – Čelinac i kao put više kategorije ima prvenstvo prolaza u odnosu na ulice sa kojima se ukršta. Službenici Policijske stanice za bezbjednost saobraćaja, u skladu sa ukazanim potrebama, interventno će regulisati saobraćaj – rekli su u CJB Banjaluka.

Od protekle subote semafori na Malti samo su povremeno bili u funkciji. Kada su se u utorak sudarili gradski autobus i putnički automobil, došlo je do kolapsa, a kolona vozila je bila dugačka nekoliko stotina metara.

– Ne mogu da vjerujem da stručnjaci ne mogu popraviti semafore kao da je riječ o spejs-šatlu. Više od 20 minuta sam čekao da se iz pravca Banjalučkog polja, sadašnjeg Bulevara srpske vojske, prestrojim za skretanje ulijevo prema Rosuljama, a minut-dva manje mi je trebalo da se drugi vozači smiluju i puste me da pređem preko tri trake i odem u željenom pravcu. Čudi me da saobraćajna policija nije regulisala saobraćaj, jer su se prilikom uviđaja sudara mogli uvjeriti kolika je gužva – kazao je vozač Miloš Malić.

Svi dosadašnji pokušaji firme “Telefonija Vidaković”, koja je zadužena za održavanje semafora, u popravci semafora ostali su bezuspješni. Kako su ranije objasnili, kvarove su prouzrokovali puževi, a sada je voda prodrla u zastarjele instalacije, što je dovelo do kratkog spoja od kojeg su pregorjeli kablovi.

– Pokušaćemo da zamijenimo dio kablova uz minimalna kopanja da bismo semafore stavili u funkciju – rekao je juče direktor “Telefonije Vidaković” Rade Vidaković uz obećanje da će se naknadno javiti sa preciznijim informacijama o kvaru, što se do zaključenja ovog broja “Glasa Srpske” nije desilo.

Na udaru kritika našlo se i Odjeljenje za komunalne i stambene poslove i poslove saobraćaja pod čijom su ingerencijom semafori.

– Ako stručne ekipe ne uspiju pronaći mjesto kvara, zahtijevaćemo da teren kojim prolaze instalacije bude prekopan i da zamjenom instalacija semafori budu stavljeni u funkciju. Nećemo čekati ljepše vrijeme, taj problem se mora hitno rješavati – rekli su u ovom odjeljenju.

Dugoročni problem

Problemi sa radom semafora na raskrsnicama ulica Dr Mladen Stojanović i Trive Amelice kod Mljekare i Bulevara srpske vojske i ulice Trive Amelice kod Sajma javili su se još ljetos. Popravljani su nekoliko puta.

U Odjeljenju za komunalne i stambene poslove i poslove saobraćaja su rekli da su semafori na ovim lokacijama povezani relejom te da su oni kod Mljekare bili u funkciji, a drugi ne.

(Glas Srpske)