Vijesti 25.01.2016.

Suđenja Naseru Oriću počinje u utorak

ČITANJE: 2 minute
naser-oric
Suđenje ratnom komandantu takozvane Armije BiH u Srebrenici Naseru Oriću i njegovom saborcu Sabahudinu Muhiću zbog zločina nad srpskim zarobljenicima 1992. godine na području Srebrenice i Bratunca trebalo bi da počne sutra u Sudu BiH.

Sud BiH potvrdio je 9. septembra prošle godine tri tačke optužnice protiv Orića i Muhića za zločin nad ratnim zarobljenicima, odnosno da su 1992. godine u mjestima Zalazje, Lolići i Kunjerac ubili tri zarobljenika srpske nacionalnosti Slobodana Ilića, Milutina Miloševića i Mitra Savića.

Optuženi su 19. oktobra negirali krivicu pred Sudom BiH.

Orićevi branioci su 9. novembra podnijeli podnesak Haškom tribunalu od kojeg su zatražili da naredi Sudu BiH obustavu postupka za ratne zločine u Srebrenici protiv njihovog branjenika s obzirom na to da mu se već sudilo za te zločine i da je 2008. godine u Hagu pravosnažno oslobođen krivice.

Tribunal u Hagu je 11. decembra odbio zahtjev Orićeve odbrane za obustavljanje postupka u Sudu BiH. U obrazloženju odluke navedeno je da je Orić u Hagu oslobođen krivice po komandnoj odgovornosti za ubistvo jedne osobe u policijskoj stanici Srebrenica i šest osoba u zgradi opštine, dok mu se trenutno na teret stavlja da je lično ubio jedno lice u selu Zalazje, kao i da je sa još jednim pripadnikom takozvane Armije BiH učestvovao u ubistvima dvije osobe u Bratuncu.

Sudija Mehanizma za međunarodne tribunale u Hagu Lin Dakjun smatra da se tačke optužnice u BiH o ubistvima bitno razlikuju od optužbi u Hagu kada se porede način, vrijeme i mjesto navodnih zločina.

Na statusnoj konferenciji, održanoj 24. novembra, tužilac Miroslav Janjić najavio je ispitivanje 30 svjedoka, među kojima će biti jedan zaštićeni svjedok, kao i izvođenje 63 materijalna dokaza.

Orić se brani sa slobode, uz ograničeno kretanje samo na području Federacije BiH i obavezno sedmično javljanje nadležnim policijskim službama.

On je 26. juna izručen BiH iz Švajcarske, gdje je uhapšen 10. juna po potjernici Srbije zbog ratnih zločina počinjenih u selima oko Srebrenice.

Orićevo izručenje iz ekstradicionog pritvora, u kojem je proveo 14 dana, tražila je Srbija, ali i BiH, nakon čega je švajcarski sud odlučio u korist BiH.

Početak glavnog pretresa zakazan je za 9.00 časova.

(Agencije)