Vijesti 18.05.2016.

Suđenje Milanu Mandiću i novinarima TV “Elta”

ČITANJE: 2 minute

Krivičnu prijavu protiv Mandića i TV “Elta” podnijeli su predstavnici bošnjačkih udruženja iz Srebrenice zbog njegove izjave 19. februara 2014. godine, kada je u vezi sa javnim istupima Munire Subašić i Hatidže Mehmedović koje predstavljaju udruženja žena iz Srebrenice, između ostalog, rekao da će njihove “govore stići Božija pravda”.

“Božija pravda u Srebrenicu je stigla. O tome javno govorim. Žestok ratni zločin počinjen je 1992. i 1993. godine u Srebrenici, Skelanima, Potočarima, Kravici i Bratuncu, a Božija pravda je stigla 1995. godine”, izjavio je tada Mandić.

Prema optužnici, Mandić je na taj način svjesno kod Subašićeve i Mehmedovićeve, izazvao dodatnu bol, te javno raspirivao nacionalnu i vjersku mržnju i netrpeljivost među konstitutivnim narodima u BiH.

Optuženi su 22. aprila pred Sudom BiH negirali krivicu. Mandić je po okončanju ročišta rekao novinarima da se ne osjeća krivim za ono što je govorio, ako se uzme u obzir “šta su drugi pričali, a posebno izjava koja se ponavlja desetak godina da su 70 odsto Srba koljači”.

Branilac novinara TV “Elta” Vlado Adamović potvrdio je da u ovom predmetu ne postoji krivično djelo, što će i dokazivati tokom sudskog postupka.

On je rekao da u BiH ima dosta televizija na kojima se svašta govorilo, a niko nije optuživan, te da ne vidi razlog zašto bi TV “Elta” bila procesuirana, posebno za ovakvo djelo. Adamović smatra da je prag tolerancije prema “Elti” očigledno bio drugačiji u odnosu na druge televizije.

On je istakao da država ne treba da sprečava rad novinara, već da ga podržava.

“Ako država kroz krivični progon pokušava sankcionisati novinara, onda je to pogrešan stav. S druge strane, novinari koji pređu granicu, ne mogu očekivati da zbog toga ne budu sankcionisani. Ako se radi po zakonu, kodeksima i profesionalno, onda nikakvog nesporazuma između Suda i tužilaštva sa jedne i novinara sa druge strane, ne bi trebalo biti”, rekao je Adamović.

Početak suđenja zakazan je u 14.00 časova.

(Agencije)