Vijesti 26.04.2016.

Suđenje Mladiću: Demograf protiv vještaka optužnice

ČITANJE: 2 minute
mladic sudjenje
Odbrana Ratka Mladića danas je pred sudije Haškog tribunala ponovo izvela svog vještaka za demografiju, Svetlanu Radovanović.

U svom iskazu, Radovanovićeva je osporavala nalaze eksperta za demografiju Tužilaštva, Eve Tabo (Ewa Tabeau), o tijelima ekshumiranim iz masovne grobnice u rudniku Tomašica kod Prijedora.

Ona je tvrdila da je Tabo, iako je i sama naglasila da to nije posao demografa, navodila uzrok smrti žrtava iz Tomašice, iako su se neki stručnjaci ogradili da taj uzrok ne mogu tačno utvrditi. Po vještaku odbrane, Tabo je, konstatujući da su sve žrtve umrle nasilnom smrću, morala ostaviti mogućnost da su neke stradale u borbi, na osnovu datuma stradanje, kada su vođene i borbe.

“Ovako se insinuira da su sve smrti nastale egzekucijom ili etničkim čišćenjem… A činjenica je da nisu sve smrti nastale pod tim okolnostima, jer je bilo podataka i o borbama”, naglasila je Radovanovićeva.

Ona je kazala da ne zna koliko je osoba stradalo u borbama i da se to ne može tačno utvrditi, ali da je “bilo profesionalno korektno da je doktorka Tabo nagovijestila da su neki mogli stradati u borbi”. Žrtve borbi Navodeći incidente iz optužnice protiv Mladića, Tabo je morala pretpostaviti da je na tim lokacijama bilo i borbi, rekla je Radovanovićeva. Ona je tvrdila da ni ekspert optužbe za sudsku medicinu Džon Klark (John Clark) nije isključio mogućnost da su neke od žrtava iz Tomašice stradale u borbi.

Tabo je, kako je ocijenila Radovanovićeva, na kraju svoje ekspertize neprimjereno zaključila da su žrtve iz Tomašice nastradale pod brutalnim okolnostima i tokom kampanje etničkog čišćenja, a da prethodno to nijednom nije spomenula u svom izvještaju. Svetlana Radovanović je iznijela i niz zamjerki na demografske metode kojim je Tabo potvrđivala identitet žrtava iz Tomašice upoređujući njihova imena sa spiskovima nestalih iz prijedorskog kraja koje su načinile bosanske vlasti i međunarodne organizacije. Radovanovićeva će svjedočenje nastaviti u četvrtak, 28. aprila, zato što Tribunal sutra neće raditi zbog praznika UN.

Optužnica tereti generala Mladića i za genocid u Srebrenici, terorisanje stanovništva Sarajeva dugotrajnim granatiranjem i snajperskim napadima i uzimanje pripadnika Unprofora za taoce, 1992-95. godine.

(Agencije)