Vijesti 20.04.2016.

Suđenje Mladiću: Vještak osudio nalaze patologa

ČITANJE: 2 minute
ratko mladic
Vještak za sudsku medicinu Zoran Stanković danas je na suđenju generalu Ratku Mladiću u Haškom tribunalu osporio nalaze patologa koji su vršili obdukciju tijela iz grobnica koje haško Tužilaštvo dovodi u vezu sa događajima u Srebrenici u julu 1995. godine.

Stanković je ukazao da obducenti nisu mogli sa potpunom sigurnošću utvrditi uzrok smrti zato što nije bilo dovoljno mekog tkiva na većini tijela, koja su pronađena “skeletizovana” ili “saponifikovana”.

On je objasnio da se kod takvih posmrtnih ostataka ne može utvrditi da li su povrede nastale za života žrtve ili nakon smrti.

“Mogu se izložiti samo pretpostavke o uzroku smrti, ali se ne može govoriti sa sigurnošću. U obdukcionom zapisniku može se navesti da su određene povrede mogle dovesti do smrti. Ne može se samo obdukcijom odrediti uzrok smrti, ali se na osnovu nađene, na primer, prostrelne rane može zaključiti da je to moglo uzrokovati smrt”, rekao je Stanković.

On je istakao da je u svojoj praksi naišao na slučajeve kada je žrtvama u glavu pucano nakon što su već bile mrtve.

Stanković je zamjerio patolozima čije je nalaze u dokaze uvelo Tužilaštvo da su “postavljali dijagnozu” da li su rane bile ustrelne ili nanesene eksplozivom, a da te rane u zapisnicima nisu podrobno opisali.

“Dijagnoza bez opisa povreda tokom obdukcije je neprihvatljiva. Ja nemam pravo da osporavam taj njihov nalaz, ali on se ne može proveriti bez opisa povreda”, rekao je Stanković.

On kaže da se na osnovu činjenice da su tijela ekshumirana iz iste grobnice bila u različitim fazama raspadanja može smatrati da je smrt tih osoba mogla da nastupi u različitim vremenskim periodima tokom više nedjelja i mjeseci.

Branilac generala Mladića, advokat Dragan Ivetić sugerisao je da nema sudsko-medicinskih dokaza za tvrdnju patologa optužbe da su osobe, čija su tijela pronađena u grobnicama koje se dovode u vezu sa Srebrenicom, ubijene hicima sa male razdaljine.

Stanković je naglasio da je takav zaključak neprihvatljiv ako nema tragova barutne eksplozije ili drugih karakteristika bliske vatre.

Većinu primjedbi Stanković je utemeljio na izvještaju sudskog patologa Dušana Dunjića, koji je u oktobru prošle godine umro u Hagu, neposredno prije svjedočenja na suđenju generalu Mladiću.

Stankovića će sutra unakrsno ispitivati tužilac.

(Agencije)