Vijesti 19.04.2017.

Suđenje specijalcima: Dokazi prikupljeni mimo pravila

ČITANJE: 2 minute

Tokom istrage o pljački 616 548 KM iz blindiranog kombija “Sector securitya”, napravljen je veliki broj propusta, a pojedini dokazi su prikupljeni i čuvani mimo svih pravila kriminalističko-tehničke struke!

To je, u Okružnom sudu u Banjaluci, izjavio balističar Federalne uprave policije Bruno Franjić koji je ispitan kao vještak odbrane na suđenju specijalcima MUP-a RS Vladanu Maliću, Goranu Parašu, Aleksadru Popoviću i civilu Olegu Bandi, optuženim za spektakularnu pljačku na autoputu Banjaluka – Gradiška.

Iznoseći svoj nalaz i mišljenje Franjić je rekao da čaure i drugi dokazi koji su pronađeni na mjestu pljačke nisu fotografisani u skladu sa pravilima, što se vidi prostim uvidom u foto-dokumentaciju sa uviđaja.

– Nisu fotografisana dna čaura, kako bi se vidjele njihove oznake, a pojedine fotografije su sačinjene bez razmjernika, što je veliki propust jer se bez njega ne može odrediti dužina čaure. Vidi se i da su najmanje dvije čaure pomjerane prilikom fotografisanja – rekao je Franjić.

Još propusta

Prema njegovim riječima slični propusti napravljeni su i u foto-dokumentaciji uviđaja na Kozari, gdje su pronađene zakopane automatske puške koje su korištene u pljački.

– Ni one nisu fotografisane u skladu sa pravilima, jer postoje samo grupne, ali ne i pojedinače fotografije pušaka. Takođe, ručni bacač “zolja” koji je pronađen na mjestu pljačke različito je označen u zapisniku o uviđaja i na fotografijama. Sličan propust je napravljen i sa pištoljem jer je na jednoj fotografiji označen kao “CZ 999”, a na drugoj kao “CZ 999 scorpion”, što su dva različita pištolja – pojasnio je Franjić.

On je ocijenio i da su ranija svjedočenja inspektora i krim-tehničara CJB Banjaluka, koji su radili uviđaj, puna netačnih navoda i grešaka. Oni su, između ostalog, tvrdili da dno čaure nisu fotografisali da ne bi došlo do kontaminacije tragove, pa je Franjić u sudnici demonstrirao kako se čaure mogu pomjeriti, fotografisati i staviti u dokaznu vrećicu, a da tom prilikom ne dođe do kontaminacije tragova.

(srpskacafe)