Vijesti 13.10.2016.

Suđenje specijalcima: U kombiju bilo 2.000.000 KM

ČITANJE: 3 minute

Blindirani kombi, koji je u septembru prošle godine opljačkan na autoputu Gradiška – Banjaluka, prevozio je 32 000 novčanica, posvjedočila je u Okružnom sudu u Banjaluci blagajnica UniCredit banke Gospa Tešić Todorović.
Ona je ispitana kao svjedok tužilaštva na nastavku suđenja suspendovanim specijalcima MUP-a RS Vladanu Maliću, Goranu Parašu i Aleksandru Popoviću, te civilu Olegu Bandi, koji se terete da su iz kombija ukrali 616 548 maraka, piše portal “SrpskaCafe”.

Blagajnica je pojasnila da su tog jutra novac upakovali u osam sigurnosnih vreća, koje su potom ubacile u kofere “Sector securitya”. Iako je banka naručila osam kofera, jedan od njih je ostao prazan.

“U jednu vreću stavlja se oko 4 000 novčanica, a prema granici je išlo oko 32 000 novčanica u različitim apoenima. Upakovali smo 890 000 evra, 200 000 švedskih kruna, 80 000 danskih kruna, 20 000 australijskih dolara, 15 000 kanadskih dolara i 400 000 kuna. Transport je krenuo i 40 minuta kasnije javljeno nam je da smo opljačkani”, rekla je Tešić Todorovićeva.

“Audi” kupili za 2.400 evra

Nemanja Lolić i njegova ujna Nataša Mijatović pred sudom su ispričali da su posredstvom internet oglasnika nepoznatom muškarcu prodali zeleni “audi A6”, koji su optuženi koristili u pljački. Lolić je rekao da je vozilo bilo u lošem stanju i jedva su uspjevali da ga upale.

“Vozilo je prodato za 2 400 evra. Kupio ga je muškarac, star oko 45 godina, čije ime mi nije poznato. Nosio je naočare i kačket, normalne je građe i visok je oko 180 centimetara”, rekla je Mijatovićeva.

Dva dana nakon pljačke sporni automobil je otkriven u selu Baraji kod Gornjih Podgradaca, a pronašli su ga Milka Vujić i njen suprug Dragoljub Berić iz Donjih Podgradaca. Oni su pojasnili da su tog jutra išli da usjeku drva za ogrijev i sasvim slučajno su u šipražju uočili odbljesak od stakla na automobilu.

“Primjetili smo maskirno šatorsko krilo i prvo nam je izgledalo kao kišobran, a onda smo prišli i shvatili da je riječ o automobilu, koji je bio pokriven šatorskim krilom. Vozilo je bilo sakriveno u šipražju, na dnu njive, 50 metara od lokalnog puta. Da nije bilo tog odbljeska od stakla, vjerovatno ga nikad ne bi pronašli”, rekao je Berić.

On kaže da se prepao kada je shvatio da je riječ o automobilu, jer je iz medija znao da se samo dva dana ranije na autoputu dogodila pljačka. Zbog toga je, kako kaže, oprezno prišao automobilu naoružan sjekiricom.

“Ponio sam sjekiricu, jer ko zna šta se dešava. Kada sam vidio da je riječ o vozilu pozvao sam policiju u Podgradcima, ali kako se niko nije javljao nazvao sam 122. Rekao sam im šta sam našao, a oni su me ponovo pozvali poslije par minuta i pitali me da li je to neka šala. Rekao sam da nije i u roku od 10 do 15 minuta oko auta se okupio veliki broj policije sa dugim cijevima”, rekao je Berić.

Dnevnica za berbu jabuka

On je više puta ponavljao da ne zna ko stoji iza pljačke na autoputu. Ispričao je i da mu je nekoliko policajaca nakon toga pričalo da bi zbog pronalaska vozila ili svjedočenja mogao imati probleme. Na kraju svjedočenja Berić se raspitivao da li će mu sud pored putnih troškova, nadoknaditi i dnevnicu za berbu jabuka u koju bi išao da nije morao da se pojavi pred sudom. Kada mu je objašnjeno da za tako nešto mora da donese potvrdu od poslodavca Berić na kraju nije htio da naplati ni putne troškove uz obrazloženje da su optuženi “već dovoljno stradali” i da ne moraju plaćati i njegov trošak.

(srpskacafe.com)