Vijesti 22.02.2017.

Suđenje specijalcima: Za odbranu sporne fotografije sa uviđaja

ČITANJE: 2 minute

Dokumentacija i fotografije koje su načinjeni tokom uviđaja pljačke 617.000 maraka Unikredit banke iz vozila agencije “Sektor sekjuriti” na autoputu Banjaluka – Gradiška, sporni su dokazi za odbranu jer se iz njih ne vide brojevi pronađenih čaura i kofera u kojima je bio opljačkani novac.

Na te nedostatke u banjalučkom Okružnom sudu, ispitujući svjedoke, ukazali su advokati Jadranka Ivanović i Jasminka Jovišević.

Zbog pomenute pljačke sudi se suspendovanm specijalcima MUP-a Republike Srpske Vladanu Maliću (33), Goranu Parašu (28), te njihovom kolegi Aleksandru Popoviću (30), kao i Olegu Bandi (31), suvlasniku auto-kuće “Kvatro”. Prema optužnici oni su je počinili 22. septembra 2015. godine.

Na okolosti uviđaja pljačke odbrana je saslušala zamjenika komandira Polcijske stanice Obilićevo Momčila Marića i kriminalističkog tehničara Dražena Slijepčevića koji su radili uviđaj. Advokat Ivanović tražila je od Marića da joj objasni zašto u uviđajnoj dokumentaciji nije naveo oznake pronađenih 17 čaura već je samo napisao da se radi o kalibru 7.62 milimetra. Marić joj je odgovorio da je taj kalibar opšte poznat i da se u čaure ne razumije. Kriminalistički tehničar Slijepčević potvrdio je da nisu slikane oznake sa dna čaura.

-Nismo htjeli da ih diramo, da ne bi ugrozili eventualne DNK i ostale tragove, kazao je Slijepčević.

Direktor obezbjeđenja banaka i transporta novca “Sektor Sekjuriti” Bojan Jovović potvrdio je da je on policiji dostavio snimke pljačke koje su snimile nadzorne kamere u opljačkanim vozilima.

Suđenje je obilježio i kraći verbalni sukob između advokata Ivanović i predsjednika sudskog vijeća Olge Pantić zbog načina ispitivanja svjedoka. Sudija je upozorila da se svjedoci ne mogu pitati na sadržaj sačinjenog uviđaja. Ivanovićeva je prigovorila da “nije došla u sudnicu da bi je učili kako da se ponaša”. Nakon toga joj je sudija rekla da joj izriče posljednju opomenu poslije koje će je kazniti ako ne promijeni ponašanje.

(ATV)