Politika 07.10.2015.

Sudija pokrivena na poslu uprkos zakonima

ČITANJE: 1 minuta
pokrivena
Sudija Opštinskog suda u Sarajevu Sabina Hadžizulfić od 2006. na poslu je pokrivena maramom koju nosi kao vjersko obilježje iako je to protivno Zakonu o sudovima Federacije BiH i Zakonu o Visokom sudskom i tužilačkom savjetu (VSTS) i najnovijem zaključku VSTS-a.

VSTS je imenovao Hadžizulfićevu na poziciju sudije iako je i na intervjuu za posao 2006. godine bila pokrivena.

U VSTS-u navode da niko iz komisije, koja je obavila intervju sa Hadžizulfićevom, nije rekao članovima VSTS-a da je ta osoba pokrivena jer u suprotnom ne bi bila imenovana za sudiju s obzirom na to da je protivno zakonu, piše “Glas Srpske”.

VSTS je 21. septembra donio i zaključak o vjerskim obilježjima i upražnjavanju vjere tokom radnog vremena u pravosudnim institucijama koji je proslijeđen svim predsjednicima sudova i glavnim tužiocima u BiH.

Portparol sarajevskog Opštinskog suda Amra Hodžić rekla je da je VSTS imenovao Hadžizulfićevu za sudiju i da jedino ta institucija može da je razriješi dužnosti, te napomenula da do sada niko nije reagovao na njeno isticanje vjerskih obilježja za vrijeme posla.

“Glas Srpske” piše da je isticanje vjerskih obilježja naročito izraženo u kalesijskom Opštinskom sudu. Bivši predsjednik suda Ibrahim Omerović godinama je skoro sa svim zaposlenim petkom u podne odlazio na molitvu.

– Iako je ta pojava smanjena u posljednje vrijeme, još ima sudija i radnika koji ne poštuju zakon i kojima niko ne može da zabrani odlazak u džamiju tokom radnog vremena, što traje duže od predviđenih pola časa, koliko traje pauza- kažu u tom sudu.

(Agencije)