Vijesti 10.11.2017.

Sudija suda BiH Redžib Begić uz Branka Perića zaobilaznim putem do sudije suda BIH

ČITANJE: 2 minute

Postoji veliki broj sudija i tužilaca u cijeloj BiH koji nisu prošli nikakvu provjeru ratne ili bilo koje druge prošlosti, saznaje Srpskainfo iz dobro obaviještenih izvora bliskih pravosuđu.

Međutim, postoje i one sudije i tužioci koji u vrijeme vršenja provjere ratne prošlosti i biografija uopšte pod okriljem tadašnje Nezavisne pravosudne komisije (period 2002 -2003. godine) kojom je rukovodila međunarodna zajednica, nisu prošli test tih provjera i u to vrijeme nisu imenovani na pozicije sudija i tužilaca, da bi nakon što je formiran VSTS sačinjen od domaćih članova (2004. godine) isti ti ljudi naknadno bili imenovani za sudije i tužioce, zanemarujući činjenicu da prilikom ranijeg procesa nisu zadovoljili na provjerama prošlosti.

Jedan od takvih sudija je i sudija Suda BiH Redžib Begić koji se pominje u informaciji Republičkog Centra za istraživanje rata i ratnih zločina Republike Srpske, kao jedan od devet sudija za koje se u toj informaciji navodi da imaju ratnu prošlost koja ih čini nepodobnim za vršenje sudijske dužnosti u BiH.

Kako saznajemo, sadašnji sudija suda BiH Redžib Begić 2003. godine nije zadovoljio provjere koje izvodila tadašnja Nezavisna pravosudna komisija, da bi tri godine nakon toga, a nakon što je formiran tadašnji VSTS sastavljen od domaćih članova, uspio pod rukovođenjem tadašnjeg predsjednika VSTS-a Branka Perića, da 01.03.2006. godine dođe na sudijsku poziciju, i to direktno za sudiju Okružnog suda Banjaluka sve pod izgovorom nedostatka bošnjačkih sudija u Okružnom sudu Banjaluka.

Da stvar bude jos frapantnija, nakon što je na ovaj način, uz podršku tadašnjeg predsjednika VSTS-a Branka Perića imenovan za sudiju Okružnog suda Banjaluka (iako ranije “prekrižen “od strane Nezavisne pravosudne komisije jer nije zadovoljio provjere) tu se nije dugo zadržao nego je njegova karijera počela strijelovito da napreduje. Nakon samo godinu i 4 mjeseca, tačnije 01. 07.2007. Takođe pod predsjedavanjem Branka Perića imenovan je, ni manje ni više, nego za sudiju Vrhovnog suda Republike Srpske.

Ali tu se stvar ne završava, nakon samo tri godine, tačnije 01.07.2010, ponovo je imenovan, ovaj put od VSTS-a pod predsjedavanjem Milorada Novkovića za sudiju Suda BiH gdje radi i danas.

Nakon svega, dolazi se do zaključka da ne samo da nije bilo nikakve provjere ratne prošlosti sudija i tužilaca od 2004. do danas, nego su i one provjere koje su urađene 2003. godine, manipulacijom tadašnjeg predsjednika VSTS-a Branka Perića vješto zaobiđene.

(srpskainfo.com)