Vijesti 17.06.2021.

SUĐENJE KOJDIĆU I MARJANCU: Optuženi opisali nestanak dokaza u predmetu “David Dragičević”

ČITANJE: 4 minute

Krim tehničar Zoran Bošnjak rekao je tadašnjem inspektoru Siniši Kojdiću da su on i njegov kolega Mikica Marjanac bacili donji veš (bokserice) Davida Dragičevića.

Ovo je navedeno u iskazu koji je ranije dao Kojdić, a koji je danas pročitan u Osnovnom sudu na suđenju optuženom Bošnjaku i Marjancu. Njima se sudi za uništavanje dokaza u predmetu “David Dragičević”, prenosi Glas Srpske.

Dragičević (21) je nestao 18. marta 2018. godine u Banjaluci, a njegovo tijelo je pronađeno šest dana kasnije na ušću rječice Crkvene u Vrbas. Prema optužnici koju je banjalučko Okružno javno tužilaštvo podiglo protiv nepoznatih izvršilaca, mladić je ili bježao od počinilaca pa pao u Crkvenu ili gurnut u nabujalu rijeku iste noći kada je i nestao.

Kojdić, koji je sada šef Odsjeka za krvne i seksualne delikte Policijske uprave Banjaluka, kazao je da je u vrijeme pronalaska Davidovog tijela bio dežurni taj dan.

– Izašao sam na lice mjesta i obavijestio dežurnog tužioca, kao i patologa Željka Karana. Bio sam na uviđaju i vodio evidenciju o svemu. Tijelo je izvučeno iz vode i bilo je blato oko njega, pa smo odlučili da se prebaci u Zavod za sudsku medinicu i da se tamo skida odjeća i pregledaju džepovi – ispričao je Kojdić.

Prema njegovim riječima obdukcija je obavljena drugi dan, a on je malo kasnio.

– Kada sam stigao pomoćnici obducenta su već izvadili neke stvari iz džepa i stavili ih na stol koji je bio kraj nogu Dragičevića. Zatim je sa tijela skinuta odjeća i to su pomoćnici predali krim tehničarima, koji su je pakovali i kasnije odnijeli u prostoriju sa sušenje dokaza, a koja se nalazi pored zgrade Policijsjke uprave Banjaluka – rekao je Kojdić.

Istakao je da je u svoj rokovonik zapisao sve što su našli u džepovima, kao i odjeću i da je kasnije na osnovu toga sačinio službenu zabilješku, a u kojoj je između ostalog naveo da su se među predmetima nalazile i sive bokserice.

Kojdić je pojasnio da je nakon toga istragu preuzela Uprava za organizovani i teški kriminalitet MUP-a RS i da on tada nije učestvovao u istrazi. Kazao je da je opet uključen u istragu nakon što je ministar unutrašnjih poslova Dragan Lukač, na inicijativu Davidovog oca Davora Dragičevića formirao novi tim.

Kojdić je naglasio da je za nestanak donjeg veša, saznao četiri mjeseca od pronalaska tijela.

– Tada su me pozvali i pitali: „Gdje su gaće?”. Odgovorio sam da su vreći sa ostalom odjećom, ali su mi rekli da nisu. Kazao sam da su u kesi sa čarapama i drugim stvarima, ali su opet rekli da nisu. Nisam znao gdje se nalaze – rekao je ovaj svedok.

Na pitanje tužioca Dalibora Vreća da li se sjeća da li je pričao sa Marjancem i Bošnjakom oko toga gdje su nestale gaće, on je rekao da jeste, ali da misli da mu oni nisu odgovorili na to pitanje.

Nakon toga, tužilac Vrećo pročitao iskaz koji je ranije tokom ispitivanja dao Kojdić.

U toj izjavi stoji da je on pozvao Bošnjaka koji mu je rekao da su on i Marjanac bacili gaće, a da im je on odgovorio „J… gaće, zna se da je imao gaće”.

Na pitanje tužioca da li je tačno ovo što je ranije izjavio, Kojdić je rekao da je to tačno.

Pomoćnik obducenta u Zavodu za sudsku medicinu Republike Srpske Vladimir Trivić potvrdio je da je prisustvao obdukciju tijela Davida Dragičevića.

– Moj posao je bio da pregledamo džepove, skinemo odjeću, da to sve fotografišemo i predamo policiji. Tokom pretresa džepova našli smo novčanik, nekoliko novčanica u drugom džepu, telefon, ključeve i čakiju – ispričao je Trivić.

Dodao je da su tokom obdukcije bili prisutna dva krim tehničara, dva inspektora i jedna osoba iz potraga iz policije.

– Nakon što smo skinuli odjeću i sve fotografisali, to smo predali krim tehničarima koji su to upakovali i odnijeli. Među stvarima koje smo predali policiji, nalazile su se i sive bokserice – ispričao je Trivić

Optužnica Marjanca i Bošnjaka tereti za krivično djelo sprečavanje dokazivanja.

Prema optužnici, oni su bacili bokserice koje su 25. marta 2018. nakon obdukcije tijela ubijenog mladića, prebačene u depozit Policijske uprave Banjaluka, odnosno u prostoriju za sušenje predmeta.

(SB)