SUĐENJE OSUMNJIČENIMA U AKCIJI “TREZOR”: Advokat najavio mogućnost predaje Đorđa Ćuluma

Na početku jučerašnjeg suđenja u Okružnom sudu, advokat Saša Labotić najavio je mogućnost predaje Đorđa Ćuluma (40), optuženog za milionske pljačke u predmetu “Trezor”, piše “Glas Srpske”.

Ćulum je pobjegao nakon izlaska iz zatvora, gdje je izdržavao kaznu za drugo krivično djelo, a predsjednik sudskog vijeća Branimir Jukić rekao je da sud ima informaciju da je Ćulum u Švedskoj.

Pored Ćuluma, ba optuženičkoj klupi su još Siniša Straživuk (50), Miloš Mrđan (44), Jovica Karać (44), Tomislav Knežević (44), Željko Pavlović (42) i Aljoša Galić (31).

Republički tužilac Živana Bajić zatražila je novo vještačenje Straživuka kako bi se utvrdilo da li može da prati suđenje.

“Tužilaštvo ima nalaz vještaka psihijatra iz drugog postupka koji se vodi protiv njega, a koji kaže da može da prati suđenje ako se prave pauze od 30 minuta na svaka dva sata. Raniji vještak Slobodan Stanković je utvrdio da on samo dva sata za cijeli dan može da prati proces. Zato je potrebno novo vještačenje njegove procesne sposobnosti”, rekla je Bajićeva.

Straživuk je naglasio da zbog ovog procesa već tri i po godine trpi i ne može da se liječi. Istakao je da je tužilac dobila nalaz vještaka iz procesa protiv njega u kome je ona svjedok i to je za njega sukob interesa, prenosi “Glas Srpske”.

Optuženu sedmorku terete da su su kao organizovana kriminalna grupa od 2008. do 2011. počinili više razbojništava u Banjaluci, Prijedoru i Kneževu i ukrali oko dva miliona KM. Između ostalog, terete ih za pljačku više od milion KM iz Komercijalne banke u Banjaluci.

(N.S/ Banjaluka.net)

JOŠ IMA MJESTA: Školarina u prvoj privatnoj osnovnoj školi – 12 rata po 768 KM

Nakon što su ispunjeni svi strogi kriteriji za osnivanje osnovnoškolske ustanove koje propisuje Ministarstvo prosvjete i kulture RS, od septembra ove godine sa đacima će početi raditi prva privatna osnovna škola u Republici Srpskoj. Osnovna škola „Nikola Tesla“ će obrazovati đake od 1. do 9. razreda, a u školskoj godini 2020/2021. upisuje učenike od 1.

CIK BIH: Novac za lokalne izbore još nije obezbijeđen, situacija alarmantna

Centralna izborna danas je ponovo pozvala institucije na nivou BiH da obezbijede novac za lokalne izbore čije je održavanje planirano 15. novembra. U saopštenju Kancelarije CIK-a za odnose sa javnošću navode da “Komisija BiH u kontinuitetu od početka ove godine apeluje i poziva nadležne donosioce odluka u BiH da je potrebno u zakonom utvrđenom roku

GENERAL BOŠKO KELEČEVIĆ: Od filma “Koridor 92” očekujem da se čuje riječ borca

Bitka za koridor kroz Posavinu je najveća, najsloženija i najvažnija bitka za postojanje Republike Srpske i da nje nije bilo, teško da bi Srpska opstala, izjavio je Srni penzionisani general Boško Kelečević, tadašnji načelnik Štaba Prvog krajiškog korpusa Vojske Republike Srpske. “Živio sam za taj koridor i čini mi se da ću umrijeti sjećajući se

DRAGOCJENA ISKUSTVA: Istaknuti banjalučki sportisti sa ministarkom Sonjom Davidović

Ministarka porodice, omladine i sporta Republike Srpske Sonja Davidović uvjerena je da će biti značajnije uspostavljena saradnja sa istaknutim sportistima, nosiocima nacionalnih sportskih priznanja od kojih se mogu čuti dragocjena iskustva za unapređenje rada u oblasti sporta. Na prijemu za istaknute sportiste, Davidovićeva je rekla da su to ljudi čija se imena i danas spominju

IZDATA 1.522 TURISTIČKA VAUČERA: Velika zainteresovanost za banjske centre širom Srpske

U Republici Srpskoj su u periodu od 15. juna do 3. jula ove godine izdata 1.522 turistička vaučera za subvencionisanje smještaja u ugostiteljskim objektima, saopšteno je iz Ministarstva trgovine i turizma Republike Srpske. Time je kroz projekat dodjele turističkih vaučera građanima generisano oko 12.000 noćenja u ugostiteljskim objektima za smještaj na području Republike Srpske. Prema