Vijesti 12.05.2021.

SUDSKA ODLUKA: Lutrija RS mora da plati opštini Prnjavor više od milion maraka

ČITANJE: 2 minute

Opština Prnjavor definitivno je dokazala da im zakonski pripada iznos od 954 000 KM plus zakonske zatezne kamate u iznosu od preko 144 000 KM, što ukupno znači da je obaveza Lutrije Republike Srpske prema Opštini Prnjavor preko 1,1 milion KM

Potvrdio je ovo načelnik opštine Darko Tomaš na današnjoj konferenciji za medije komentarišući odluku Suda da odbije pokretanje upravnog spora, koji je zatražila Lutrija Republike Srpske. Na taj način definitivno je odlučeno da novac od pobjedničkog loto tiketa pripada Opštini Prnjavor, prenosi Buka.

Naime, Okružni sud u Banjaluci presudio je u korist opštine Prnjavor te je odbijena tužba JP „Lutrija RS“ protiv rješenja kojim je utvrđena obaveza plaćanja poreza ovog subjekta opštini Prnjavor u iznosu 954.818,03 KM, odnosno 30% od loto dobitka u iznosu od skoro 3,2 miliona KM, sa pripadajućom zateznom kamatom, koja sa današnjim danom iznosi oko 1,1 milion KM.

“Ovo pripada opštini Prnjavor i nas ne interesuje zašto su se druge lokalne zajednice u nekom momentu drugačije ponašale” rekao je Tomaš i dodao kako očekuje da su i Lutrija Republike Srpske i Republička uprava za igre na sreću dobile ovu presudu.

“Mi smo ih obavijestili da je presuda stigla i tražimo od njih da oni ovo dobrovoljno isplate. Ukoliko to ne urade, zakonom je jasno definisana procedura, da Poreska uprava ima rok da za 15 dana blokira račun Lutrije Republike Srpske i prinudnom naplatom uplati ovaj iznos, što mi i očekujemo da se desi ukoliko oni to ne izvrše”

Podsjetimo, načelnik opštine Prnjavor Darko Tomaš zatražio je od Lutrije Republike Srpske da se toj opštini uplati iznos od skoro milion maraka poreza na dobitak, a koji je ostvaren 20. septembra 2019.godine, kada je izvučena dobitna kombinacija srećnika sa tiketom iz ove opštine.

Nakon što se loto groznica o isplati poreza proširila Republikom Srpskom, oglasilo se preduzeće “Lutrija Republike Srpske”, kojeje saopštilo saopštilo kako je prnjavorsko opštinsko rukovodstvo polazilo od pretpostavke da dobitnik ima prebivalište u Prnjavoru, “što nije tačno”. “Prebivalište se utvrđuje na osnovu ličnog dokumenta, što u ovom slučaju nije opština Prnjavor”, dodali su oni. Nadalje, saopštili su, na insistiranje “Državne lutrije Srbije”, a što je definisano ugovorom između lutrija, isplata svih velikih dobitaka se obavlja u Beogradu u sjedištu te lutrije.

U međuvremenu uslijedile su i žalbe i rješenja, a na kraju je ipak odlučeno u korist opštine Prnjavor.

(SB)

Oznake: Lutrija RS, Prnjavor