Biznis 25.05.2021.

SUDSKA ODLUKA: RS mora da isplati GP “Krajini” pola miliona maraka

ČITANJE: 1 minuta

Okružni privredni sud u Banjaluci obavezao je Republiku Srpsku da građevinskom preduzeću „Krajina“ isplati oko pola miliona KM odštete, od ukupno 2,28 miliona KM koliko je ovo banjalučko preduzeće tražilo zbog neizvršenja ugovora od strane RS, saznaje Capital.

Presudom koju je donio početkom prošlog mjeseca, Okružni privredni sud je obavezao Republiku Srpsku da na ime naknade štete, kao posljedice ništavosti dijela ugovora, „Krajini“ isplati 479.563 KM sa zakonskim zateznim kamatama, dok je dio tužbenog zahtjeva kojim je tužilac tražio isplatu 1,67 miliona KM sa zakonskim zateznim kamatama, odbio kao neosnovan.

Nezadovoljne prvostepenom presudom obje strane su podnijele žalbu Višem privrednom sudu.

Capital je ranije pisao da je „Krajina“ tužila Srpsku tražeći odštetu od 2,28 miliona KM za zemljišnu parcelu na Banjalučkom polju.

Direktor i jedan od akcionara GP „Krajina“ Borko Đurić rekao je tada za Capital da se spor vodi zbog neizvršenja ugovorne obaveze RS.

„Jedna parcela koja je bila u sastavu ukupnog kompleksa, a koju smo mi kupili i izvršili svoj ugovor, je uknjižena na drugo pravno lice bez valjanog osnova. S obzirom na to da ugovor prema nama nije izvršen, podnijeli smo tužbu“, kazao je Đurić.

GP „Krajina“ godinama u Banjaluci gradi naselje Centar Aleja. U ovom dijelu grada planirana je i gradnja koncertne dvorana, srpsko-ruske crkve, škola, poslovne zgrade, a biće uređen i jedan park.

(SB)

Oznake: GP Krajina