SUDSKI SPOR: “Leburić Komerc” traži od Republike Srpske odštetu veću od milion maraka

Više od pet godina je prošlo od afere „Pekabesko“ koja je krajem 2014. „tresla“ Republiku Srpsku. Zabrana prodaje namirnica tog makedonskog proizvođača rezultirala je tužbom koju je protiv RS podnio „Leburić Komerc“. Sudski spor težak preko milion maraka počeo je nedavno u Okružnom privrednom sudu Banjaluka i očekuje se glavna rasprava, saznaje portal Capital.

Odšteta koju „Leburić Komerc“ traži, jer mu je kao uvozniku bio zabranjen promet proizvoda „Pekabesko“, prvobitno je bila 750.000 KM, ali će odštetni zahtjev biti dopunjen i uvećan i iznosiće preko milion maraka.

U Okružnom privrednom sudu Banjaluka potvrdili su za Capital da je nedavno, 19. juna ove godine, u sudu razmatran ovaj predmet i da je sud rješenjem odredio vještačenje Tehnološkog fakulteta u Banjaluci.

Prethodno je krajem februara održano pripremno ročište po tužbi „Leburić Komerca“ iz Prnjavora protiv Republike Srpske.

„Tužitelj je ostao kod tužbe i postavljenog tužbenog zahtjeva te svih navoda i predloženih dokaza“, istakli su u Okružnom privrednom sudu Banjaluka.

Dodali su da je tužilac predložio da se na glavnoj raspravi izvedu dokazi čitanjem naredbi koje su zabranjivale i dozvoljavale promet „Pekabesko“ proizvoda, zahtjeva „Leburić Komerca“ da se dozvoli promet, akata Instituta za javno zdravstvo, Agencije za sigurnost hrane BiH, Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, kao i ugovora o distribuciji i kupoprodaji te mišljenja doktora, inspektora…

Advokat „Leburić Komerca“ Milan Malešević za Capital kaže da ne može da komentariše postupak koji je u toku.

„Mogu samo reći da tek treba početi glavna rasprava, nisu još izvođeni dokazi koji su predloženi, niti saslušavani vještaci, svjedoci, strane u postupku“, rekao je Malešević.

Podsjećamo, krajem 2014. godine Republička inspekcija za hranu zabranila je uvoz „Pekabeskovog“ proizvoda “Gold – pileći file vakum” zbog povećanog sadržaja fosfata.

Ministarstvo poljoprivrede zatim je naredilo zabranu prometa „Pekabeskovih“ proizvoda u Srpskoj koja je bila na snazi dvije sedmice, a uzorci proizvoda su analizirani u laboratorijama u BiH, Srbiji i Makedoniji, prije nego je dozvoljeno njihovo ponovno stavljanje na tržište Srpske.

U „Leburić komercu“ ranije su tvrdili da su zbog zabrane prometa morali da bace 25 tona proizvoda kojima je istekao rok trajanja.

(SB/banjaluka.net)

JOŠ IMA MJESTA: Školarina u prvoj privatnoj osnovnoj školi – 12 rata po 768 KM

Nakon što su ispunjeni svi strogi kriteriji za osnivanje osnovnoškolske ustanove koje propisuje Ministarstvo prosvjete i kulture RS, od septembra ove godine sa đacima će početi raditi prva privatna osnovna škola u Republici Srpskoj. Osnovna škola „Nikola Tesla“ će obrazovati đake od 1. do 9. razreda, a u školskoj godini 2020/2021. upisuje učenike od 1.

CIK BIH: Novac za lokalne izbore još nije obezbijeđen, situacija alarmantna

Centralna izborna danas je ponovo pozvala institucije na nivou BiH da obezbijede novac za lokalne izbore čije je održavanje planirano 15. novembra. U saopštenju Kancelarije CIK-a za odnose sa javnošću navode da “Komisija BiH u kontinuitetu od početka ove godine apeluje i poziva nadležne donosioce odluka u BiH da je potrebno u zakonom utvrđenom roku

GENERAL BOŠKO KELEČEVIĆ: Od filma “Koridor 92” očekujem da se čuje riječ borca

Bitka za koridor kroz Posavinu je najveća, najsloženija i najvažnija bitka za postojanje Republike Srpske i da nje nije bilo, teško da bi Srpska opstala, izjavio je Srni penzionisani general Boško Kelečević, tadašnji načelnik Štaba Prvog krajiškog korpusa Vojske Republike Srpske. “Živio sam za taj koridor i čini mi se da ću umrijeti sjećajući se

DRAGOCJENA ISKUSTVA: Istaknuti banjalučki sportisti sa ministarkom Sonjom Davidović

Ministarka porodice, omladine i sporta Republike Srpske Sonja Davidović uvjerena je da će biti značajnije uspostavljena saradnja sa istaknutim sportistima, nosiocima nacionalnih sportskih priznanja od kojih se mogu čuti dragocjena iskustva za unapređenje rada u oblasti sporta. Na prijemu za istaknute sportiste, Davidovićeva je rekla da su to ljudi čija se imena i danas spominju

IZDATA 1.522 TURISTIČKA VAUČERA: Velika zainteresovanost za banjske centre širom Srpske

U Republici Srpskoj su u periodu od 15. juna do 3. jula ove godine izdata 1.522 turistička vaučera za subvencionisanje smještaja u ugostiteljskim objektima, saopšteno je iz Ministarstva trgovine i turizma Republike Srpske. Time je kroz projekat dodjele turističkih vaučera građanima generisano oko 12.000 noćenja u ugostiteljskim objektima za smještaj na području Republike Srpske. Prema

PO NALOGU POLICIJE I INSPEKCIJE Odvoze otpad iz Bosanskog Grahova

Po nalogu policije i inspekcije, dva kamiona opasnog otpada koji je u Bosansko Grahovo dovezen iz Italije, odvezena su iz te opštine, a u roku od najdalje 48 časova biće odvezen još jedan kamion. Milorad Gligić, načelnik opštine Bosansko Grahovo je rekao da je u opštinu dovezeno ukupno tri kamiona. “Po nalogu inspekcije i policije