Politika 14.12.2015.

Šukalo: Potreban novi zakon o radu, ali sa drugim rješenjima

ČITANJE: 1 minuta
Šukalo
Poslanik stranke Napredna Srpska u Narodnoj skupštini Republike Srpske Adam Šukalo izjavio je danas u Banjaluci da Srpskoj treba novi zakon o radu, ali ne sa rješenjima kao u radnoj verziji ovog zakona, koja nisu na dobrobit radnika i poslodavaca.

Šukalo kaže da je nedopustivo što se novi zakon o radu u Srpskoj donosi bez adekvatnog učešća stručne javnosti, radnika, poslodavaca, sindikata i medija.

-Stranka Napredna Srpska će amandmanski djelovati na novi zakon o radu kada bude upućen u skupštinsku proceduru jer Republika Srpska mora imati moderno radno zakonodavstvo- rekao je novinarima Šukalo.

Radni tekst novog zakona o radu Republike Srpske, dodao je on, predstavlja “mješavinu” novih zakonskih rješenja iz zakona o radu zemalja u okruženju i Federacije BiH. “Iako je malo vremena ostalo do njegovog usvajanja u Narodnoj skupštini Republike Srpske, pozivam Savez sindikata, poslodavce i stručnu javnost da učestvuju u izradi konačne verzije”, dodao je Šukalo.

On tvrdi da se “u Srpskoj i BiH radikalizju političke prilike da bi ovaj sistemski zakon bio usvojen po hitnoj proceduri i bez učešća javnosti”.

Vlada Republike Srpske je krajem novembra ove godine sačinila radnu verziju novog zakona o radu.

(Agencije)