Šukalo: Savez za promjene treba da napusti vlast na nivou BiH

Nakon usvajanja zakona o akcizama u Parlamentu BiH, čelnici stranaka koje čine Savez za promjene kritikovali su takav rasplet, ali su ipak prešli preko činjenice da je ovaj set propisa usvojen glasovima njihovih koalicionih partnera na nivou BiH. Izuzetak je Adam Šukalo, samostalni poslanik u Narodnoj skupštini RS, koji poziva lidere SDS-a, PDP-a i NDP-a da napuste većinu u zajedničkim institucijama.

Šukalo, koji je ranije bio predsjednik „Napredne Srpske“, a sada djeluje u okviru kluba Partije demokratskog progresa u NSRS, smatra da je poslije glasanja u Predstavničkom domu BiH u noći između 14. i 15. decembra „postalo jasno da je međunarodna zajednica formirala novu većinu: SDA – SNSD – HDZ – SBB – HDZ 1990.“

„Želja stranih mentora je dodatno ’porobljavanje’ i uvlačenje u spiralu zaduženja, a takođe i da ova koalicija bude potvrđena na opštim izborima 2018. Znajući to, nije mi jasno kako Savez za promjene može da opravda ostanak u vlasti na nivou zajedničkih institucija koje su uvele ove antinarodne i antiprivredne namete. Ostanak u ovakvom Savjetu ministara dao bi alibi svim učesnicima u donošenju takvih odluka, koje bi se mogle okvalifikovati kao ekonomski zločin nad građanima i državom“, kaže Šukalo za srpskainfo.com.

Prema njegovim riječima, ostanak u Savjetu ministara bi „zaista umanjio ionako malu šansu da se SZP nametne kao alternativna opcija na predstojećim izborima“. Naš sagovornik dodaje da je odluka u napuštanju većine na nivou BiH, koju predlaže, „racionalan i odgovoran potez prema građanima, a ne stvar raspoloženja bilo koje stranke iz Saveza za promjene.“

Osim ove inicijative, Šukalo je nedavno iznio stav da opozicioni blok u RS treba da bojkotuje naredne opšte izbore, predviđene za kraj 2018. godine. On ističe da i dalje ostaje pri takvom viđenju ukoliko odnos vladajućih partija prema institucijama, ali i izbornom procesu ostane isti, te iznosi uvjerenje da je „sve spremno za novu pljačku na izborima, u kojima će korupcija carovati od dana raspisivanja izbora.“

„Registracija ogromnog broja političkih subjekata pred izbore, kupovina biračkih mjesta koju vrše vladajuće stranke, zloupotreba javnih resursa u izborne svrhe, kupovina podrške na izborima iz budžetskih stavki, izvlačenje novca preko javnih radova i tendera koji služe za kupovinu glasova, dopisivanje i poništavanje određenih glasova – sve to biće ponovljeno i na sljedećim izborima“, uvjeren je Šukalo.

Uz takva “pravila igre”, smatra on, opozicija nema šanse za pobjedu.

„A ako ih prihvati – dočekaće je opet korupcija u finalnom činu, odnosno kupovina podrške opozicionih poslanika prilikom formiranja Vlade RS. Tada će sve biti gotovo i kasno“, kaže Šukalo, zaključujući da je zato potrebno da opozicija u RS sada reaguje, te da se svojim učešćem ne daje legitimitet takvim izborima.

On se osvrnuo i na izjavu poslanice SNSD-a u Parlamentu BiH Milice Marković, koja je nagovijestila mogućnost da opšti izbori, planirani za iduću jesen, budu odgođeni, odnosno pomjereni do termina narednih lokalnih izbora za tri godine.

„Naravno da ne treba nasjedati na ovakve ’folove’ raznih Milica Marković, koje imaju cilj da uspavaju opoziciju do 2020. godine“, poručio je Šukalo.

(S. Bižić/srpskainfo.com)