Politika 17.04.2019.

Sukob SNSD-a i DNS-a: Savanović opet hoće da upravlja željeznicama

ČITANJE: 2 minute

U Upravni odbor Bosansko – Hercegovačke željezničke javne korporacije (BHŽJK) mogao bi uskoro da sjedne bivši direktor „Željeznica RS“ Dragan Savanović ili bivša načelnica Novog Grada Snježana Rajilić. Mjesto u ovom zajedničkom tijelu dovelo je do sukoba SNSD-a i DNS-a zbog čega je odluka o tome povučena sa posljednje sjednice Vlade RS, saznaje portal CAPITAL.

Za članove Upravnog odbora BH željezničke javne korporacije biraju se tri člana, od kojih dva imenuje Vlada FBiH, a jednog Vlada RS.

Trenutni članovi Upravnog odbora BHŽJK su Dušan Spremo iz RS, te Ivan Primorac i Adis Šehić iz FBiH.

S obzirom da mandati ovim članovima ističu krajem ove godine u Vladi RS je već počelo lobiranje ko će biti imenovan u Upravni odbor BHŽJK. DNS na tom mjestu želi bivšeg direktora „Željeznica RS“ Dragana Savanovića, dok u SNSD-u žele svoju bivšu načelnicu Novog Grada Snježanu Rajilić.

Savanović je smijenjen sa mjesta direktora ŽRS u novembru 2018. godine, a iza sebe je ostavio treći kvartalni minus od 7,5 miliona KM i akumulirani gubitak tog preduzeća od 119 miliona KM, o čemu je portal CAPITAL pisao.

Rajilićeva je nakon završetka mandata načelnice Novog Grada zaposlena kao savjetnik direktora „Elektroprivrede RS“. Ona je i predsjednik Opštinskog odbora SNSD-a u Novom Gradu, a na mjestu savjetnika u ERS ostala je iako je SNSD na posljednjim izborima u tom gradu izgubio po pitanju izbora predsjednika RS, a za srskog člana Predjedništva BiH pobijedio za svega 30-tak glasova.

Članovi obje stranke nezadovoljni su jer se na pozicije na nivou BiH biraju kadrovi koji su napravili loše rezultate na prethodnim funkcijama ili nisu doprinijeli rastu stranke.

U Ministarstvu saobraćaja i veza RS ni nakon dva dana nisu odgovorili na pitanje CAPITAL-a ko je predložen za imenovanje u Upravni odbor pomenute korporacije.

Republika Srpska i FBiH osnovale su Željezničku javnu korporaciju na osnovu  Aneksa 9. Opšteg okvirnog sporazuma o miru u BiH.

Njena svrha je da uspostavi institucionalizovanu saradnju među entitetima i da omogući donošenje odluka kako bi se neometano, sigurno i redovno mogao odvijati međuentitetski i međunarodni promet.

BHŽJK razmatra i donosi odluke o dodjeli željezničkih pravaca za međuentiteski i međunarodni promet, usklađivanju sistema signalizacije, sigurnosti, telekomunikacija i drugih sistema na mreži, plaćanju računa između željezničkih kompanija, te o donacijama.

(Capital.ba)