Svijet 25.06.2022.

Sukob u Ukrajini: Borbe za Lisičansk

ČITANJE: 2 minute

Rat u Ukrajini ušao je u 122. dan. Izvor blizak Narodnoj miliciji LNR rekao je da su snage LNR i Rusije ušle u Lisičansk i da se borbe vode unutar grada.

Pod njihovom kontrolom je i rudnik i fabrika u gradu.

U udarima ruske avijacije, raketnih snaga i artiljerije likvidirano je više od 780 ukrajinskih ekstremista, osam tenkova i drugih oklopnih vozila, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane. U oblasti oko Nikolajeva u posljednja 24 sata likvidirano je preko 300 ukrajinskih vojnika i stranih plaćenika.

U saopštenju Ministarstva navodi se da su vazdušno-kosmičke snage Rusije gađale fabriku „Megateks“ u Konstantinovki i tom prilikom ubijeno je 80 poljskih plaćenika, osam raketnih sistema „Grad“.

U saopštenju se navodi i da su vojnici 64. bataljona 103. Ukrajinske brigade raspoređeni u Lavovu odbili da idu u Donbas, u zonu borbenih dejstava.

U Hersonskoj oblasti, ruska PVO je presrela raketu „Točka U“, kao i 16 projektila u Harkovskoj oblasti, DNR i na Zmijskom ostrvu. Osim toga, uništena je 21 bespilotna letelica.

U pravcu ka Donjecku uništeno je osam artiljerijskih sistema „Uragan“ iz kojih je gađan Donjeck.

Uništena su i dva skladišta municije i naoružanja.

Lider Čečenije Ramzan Kadirov saopštio je da je preuzeta kontrola nad aerodromom u Severodonjecku i industrijskom zonom gde se nalazi fabrika „Azot“.

„Industrijska zona Severodonjecka i aerodrom u potpunosti su oslobođeni. Jedna od složenih tačaka ukrajinske odbrane nije dugo izdržala“, napisao je Kadirov na Telegramu.

Britanija: Rusija vjerovatno smijenila nekoliko generala

Britansko Ministarstvo odbrane saopštilo je danas da je Rusija „vrlo vjerovatno“ ovog mjeseca smijenila nekoliko generala sa ključnih komandnih pozicija u sukobu u Ukrajini.

„Od početka juna, ruska vrhovna komanda je vrlo vjerovatno uklonila nekoliko generala sa ključnih operativnih komandnih uloga u ratu u Ukrajini“, navelo je ministarstvo na Tviteru, prenosi Rojters.

Narodna milicija LNR saopštila je da je u poslednja 24 sata likvidirano 50 pripadnika ukrajinskih snaga.

Pogođen vojni objekat kod Lavova, ima ranjenih

Guverner Lavova Maksim Kozicki kaže da su četiri projektila pogodila vojni objekat u Javorivu, javlja Rojters.

Prema njegovim riječima, četiri osobe su ranjene.

Precizirao je da je šest projektila ispaljeno iz Crnog mora, s tim da su četiri udarila u vojnu bazu a da su dva presretnuta i uništena prije nego što su pogodila metu.

(A.M.)