Politika 04.01.2019.

SUKOBI STIGLI I DO SUDA: Pavićev DNS tužio Čubrilovićev DEMOS zbog naziva stranke

ČITANJE: 3 minute

Predsjednik Demokratskog narodnog saveza Marko Pavić poslao je podnesak Osnovnom sudu Banjaluka u kome tvrdi da je naziv Demokratskog saveza (DEMOS) koga su osnovali bivši članovi DNS – nezakonit.

Dokumet, koji je u posjedu Srpskainfo, sudu je poslat 24. decembra, dva dana nakon što je održana osnivačka skupština DEMOS, za čijeg je predsjednika izabran Nedeljko Čubrilović, predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske i nekadašnji Pavićev zamjenik u DNS.

– Naziv nove političke organizacije koji su osnivači predvođeni bivšim članovima DNS odabrali, a koji glasi Demokratski savez, apsolutno je protivzakonit, cijeneći da dati naziv sadrži bitna obilježja naziva političke organizacije koju predstavljam i zastupam, a koja dugi niz godina traje u političkom i parlamentarnom „životu“ Republike Srpske. Sve riječi koje čine naziv nove političke organizacije sadržane su u nazivu Demokratski narodni savez, odnosno jedina je razlika što DNS u svom nazivu ima i pridjev „narodni“ – napisao je Pavić.

On se poziva na odredbe Zakona o političkim organizacijama RS, u kome piše da, ako sud utvrdi da politička organizacija koja se registruje u svom nazivu ima bitna obilježja druge već upisane organizacije, novoj partiji daje rok od 15 dana do dva mjeseca da otkloni taj nedostatak.

– Ukoliko se sud ogluši o ovaj podnesak, odnosno usvoji prijavu za registraciju nove političke organizacije sa nazivom koji sadrži bitna obilježja naziva Demokratski narodni savez, DNS će biti pinuđen da protiv postupajućeg sudskog vijeća podnese prijavu Visokom sudskom i tužlačkom savjetu BiH zbog disciplinske povrede, te da upotrijebi sva raspoloživa pravna sredstva u cilju zaštite imena DNS i njegovog integriteta – navodi se u podnesku koga je potpisao Pavić.

U izjavi za Srpskainfo Pavić tvrdi da ne osporava ime DEMOS, već da samo štiti ime DNS.

– Nismo im mi osporili ime. Samo smo zaštitili svoje ime i dostavili sudu da je to ime zaštićeno. Ne znam šta to znači za njih. Vjerovatno će nam doći odgovor iz suda, očekujem ga – kaže Pavić.

Član DEMOS Boran Bosančič, koji je bio zadužen za registraciju nove političke partije, kaže da prvi put čuje za podnesak DNS i da je pomalo začuđen.

Dodaje da je Osnovni sud uredno prihvatio registraciju Demokratskog saveza i da nije tražio da bilo šta mijenjaju u nazivu.

– Naravno da smo prilikom registracije vodili računa da bude ispoštovan član 16. stav 4. Zakona o političkim organizacijama. Taj podnesak DNS je potpuno neosnovan, imajući u vidu da skraćenica DEMOS, kao ni sam naš logo znak, ni na koji način nemaju veze sa DNS. Po toj logici, ni DNS ne bi mogao da bude registrovan jer je on registrovan nakon razlaza sa političkom organizacijom Srpski narodni savez i takođe zadržao dvije riječi njenog naziva – kaže Bosančić.

Dodaje da nemaju namjeru da se bave DNS-om i da su tu priču završili 22. decembra 2018.

– Pred nama su obaveze održavanja skupština lokalnih organizacija i formiranje regionalnih odbora. Taj proces moramo da završimo do kraja februara – kaže Bosančić.

(Srpskainfo)