Politika 10.08.2020.

SUKOBI U SDS-u I PDP-u: Sve izvjesniji prekid saradnje u Sarajevsko-romanijskoj regiji

ČITANJE: 2 minute

Prekid saradnje između SDS i PDP u Istočnom Sarajevu i čitavoj Sarajevsko – romanijskoj regiji sve je izvjesniji.

Naime, Srpskainfo saznaje da je u toku trajanja pregovora oko kandidata za gradonačelnika i načelnike šest gradskih opština, SDS Istočna Ilidža, mimo dogovora, izašao u javnost sa svojim prijedlogom kandidata za gradonačelnika, trenutnim predsjednikom Skupštine grada Istočno Sarajevo Miroslavom Lučićem.

Kako prenosi ovaj portal, u PDP, koji je prema koalicionom dogovoru trebalo da da jednog kandidata od ukupno sedam, iznenađeni su ovim postupkom koji smatraju nekorektnim. Tvrde da SDS, koji je više puta izlazio u javnost sa svojim prijedlozima kandidata mimo dogovora, na taj način ugrožava saradnju koja u ovoj regiji traje duže od decenije.

PDP će, kako je navedeno, tokom narednih nekoliko dana preispitati odnose sa SDS u svakoj od šest opština na području grada i odrediti se u kratkom roku prema novonastalim okolnostima. Nastavak razgovora za njih je moguć samo uz uvažavanje PDP, dok je u slučaju nastavka nepoštovanja partnerskog odnosa moguć prekid svake saradnje na području regije.

Ova saznanja potvrdio je i zamjenik predsjednika PDP i aktuelni gradonačelnik Istočnog Sarajeva Nenad Vuković.

On je istakao da je neprijatno iznenađen samostalnim istupima u javnosti povodom kandidatura na području grada i ove regije.

“Nadam se da će ipak biti dovoljno pameti da se vratimo za sto gdje bi se možda mogli nastaviti dogovarati. Ovakvo soliranje sigurno neće doprinjeti ukupnom dogovoru na ovoj regiji”, kaže Vuković.

Predsjednika Gradskog odbora SDS Istočno Sarajevo Darka Babalja nismo uspjeli da kontaktiramo. Na jučerašnjoj sjednici Opštinskog odbora SDS Istočna Ilidža, odlučeno je da kandidat stranke na lokalnim izborima za načelnika te opštine ponovo bude Marinko Božović.

Opštinski odbor je odlučio da Darko Babalj bude nosilac odborničke liste i šef Izbornog štaba opštine Istočna Ilidža, dok je prijedlog Opštinskog odbora da kandidat za gradonačelnika Istočnog Sarajeva bude Miroslav Lučić.

Inače, na predstojećim izborima će se gradonačelnik Istočnog Sarajeva po prvi put birati neposredno na izborima, što je rezultat izmjena Izbornog zakona Republike Srpske. Do sada je gradonačelnika birala gradska Skupština.

(A.M/banjaluka.net)

Oznake: PDP, SDS