Politika 27.03.2023.

Šulić: Cilj povećanje plata radnika i iskorjenjivanje sive zone

ČITANJE: 2 minute

Ministar trgovine i turizma Republike Srpske Denis Šulić rekao je danas da će resorno ministarstvo biti servis Udruženju poslodavaca ugostiteljstva i turizma “Horeka” i svim sličnim organizacijama da bi radnicima u ovoj oblasti bile povećane plate i smanjena ili iskorijenjena siva zona. Šulić je istakao da će se resorno ministarstvo na tom planu u narednom periodu truditi da im maksimalno izađe u susret, zajedno sa drugim ministarstvima.

“Cilj je da ih povežemo i da oni i različiti domaći proizvođači plasiraju svoju robu i usluge prema našim hotelima i ugostiteljskim kapacitetima širom Srpske”, rekao je Šulić novinarima nakon sastanka sa predstavnicima Udruženja poslodavaca ugostiteljstva i turizma “Horeka”.

On je dodao da su u Ministarstvu svjesni visine plata radnika u ovom sektoru i sive zone u isplati plata i na planu boravišnih taksa.

“Naše ministarstvo za treći kvartal ove godine priprema izmjenu Zakona o boravišnim taksama, i to na način da uredimo tu i oblast isplate plata”, najavio je Šulić.

Dalibor Šajić iz “Horeke” rekao je da će ovo udruženje zajedno sa izvršnom vlašću Republike Srpske pokušati da Srpsku označi kao vodeći turistički centar u regionu.

On je naglasio da će u tom smjeru biti predlagane odgovarajuće mjere i prijedlozi da se olakša i unaprijedi rad u turizmu i ugostiteljstvu, a time pokrene i privreda Srpske.

“Prvi cilj je da zadržimo radnu snagu ovdje i povećamo plate, te da edukujemo ljude koji rade u ovoj oblasti”, rekao je Šajić.

Šajić je dodao da će se raditi i na tome da se razlika plata radnicima u ugostiteljstvu i turizmu više ne isplaćuje u kovertama, te da u vezi sa tim bude iskorijenjeno sivo tržište.

(Srna)

Oznake: Denis Šulić