Politika 21.10.2022.

Šulić: Iako je Srpska neutralna, Trivićeva je za sankcije Rusiji

ČITANJE: 2 minute

Potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Denis Šulić izjavio je Srni da je stavovima koje je iznijela u javnosti potpredsjednik PDP-a Jelena Trivić potvrdila da je ona za sankcije Ruskoj Federaciji iako je Srpska neutralna po pitanju rusko-ukrajinske krize.

Šulić je rekao da Trivićeva nikada nije podnosila račune narodu Republike Srpske, nego ljudima iz političkog Sarajeva, što pokazuje koliko je njena i politika njene partije neodgovorna.

“Kada smo kod neodgovornih politika, to je gospođa Trivić, u postizbornom procesu se neodgovorno ponaša i svoje frustracije lošim rezultatom i gubitkom izbora za predsjednika Srpske pokušava uvući čitavu Republiku Srpsku u krizu. To je neodgovorno ponašanje, a nikako ne može biti neodgovorno ponašanje kada se /srpski član Predsjedništva BiH/ Milorad Dodik sastaje sa /ruskim predsjednikom Vladimirom/ Putinom, /mađarskim premijerom Viktorom/ Orbanom i sa ostalim svjetskim i evropskim liderima”, rekao je Šulić.

Prema njegovim riječima, Trivićevoj su važniji sastanci sa nelegalnim međunarodnim predstavnicima u BiH.

On je istakao da svaka zemlja treba biti ponosna kada se njeni lideri sastaju sa liderima drugih zemalja, kao i da Republika Srpska njeguje dobre odnose sa Rusijom, Kinom, ali i EU.

Komentarišući izjavu Trivićeve da bi joj sporan bio sastanak sa Putinom, te da bi pridruživanje sankcijama Rusiji značilo uvođenje kontra mjera iz EU, Šulić je podsjetio da su stavovi Narodne skupštine Srpske jasni kada je riječ o rusko-ukrajinskoj krizi – Srpska je neutralna.

“Mi smo neutralni. Ne želimo i nećemo dozvoliti kao Narodna skupština i kao odgovorni predstavnici Srpske da bilo koja inicijativa na BiH nivou dođe vezana za eventualne sankcije Ruskoj Federaciji. Očigledno je da je to stav SNSD-a i vladajuće koalicije, a da to nije stav Trivićeve i njene političke partije. Ona je ovim rekla da je za sankcije Ruskoj Federaciji”, naveo je Šulić.

Potpredsjednik PDP-a Jelena Trivić ranije je izjavila da, ako bi imala priliku da se sastane sa Putinom, ona to nikad ne bi uradila jer smatra da je to neodgovorno prema narodu Srpske, kao i da se Rusiji ne može pomoći u ovom trenutku.

(Srna)

Oznake: Denis Šulić