Politika 26.10.2022.

Šulić: Opozicija više vjeruje brojačima u Sarajevu, nogo svojim odborima

ČITANJE: 2 minute

Kontrolnim brojanjem glasova u Glavnom centru za brojanje u Sarajevu pokazano je da je Milorad Dodik izabran za predsjednika Republike Srpske, jer su odstupanja u broju neznatna i manja su od 0,7 odsto, izjavio je danas u Banjaluci član Izvršnog komiteta SNSD-a Denis Šulić.

“Ovo su utvrdili i članovi birčakih odbora u Republici Srpskoj. Opozicija je potvrdila da više vjeruje brojačima u Sarajevu, nego svojim posmatračima u biračkim odborima koji su potpisali zapisnike”, rekao je Šulić novinarima u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

On je ocijenio da je sinoćnji narodni skup u Banjaluci pokazao da je SNSD-u bitno jedinstvo Republike Srpske, kao i svaki građanin.

“To je bio najmasovniji skup u organizaciji SNSD-a, koalicionih partnera i građana. Cilj je bio da pošaljemo jasnu poruku Centralnoj izbornoj komisiji /CIK/ BiH da je narod u Srpskoj dao povjerenje Dodiku, Željki Cvijanović i SNSD-u”, rekao je Šulić.

On je istakao da opoziciji nisu sporni rezultati izbora za Narodnu skupštinu Republike Srpske, parlament BiH i srpskog člana Predsjedništva BiH, ali su im sporni za predsjednika Srpske.

“Razlika za predsjednika Republike Srpske je veća od 25.000 glasova za Dodika. Opozicija je htjela da izazove probleme, krizu i da Srpska ostane bez budžeta za narednu godinu, što neće biti”, rekao je Šulić koji je potpredsjednik Narodne skupštine Srpske.

Prema njegovim riječima, CIK BiH je kontrolnim brojanjem prekršio Izborni zakon BiH i SNSD će i dalje tražiti da ova komisija bude nezavisna.

“Opštinske izborne komisije u Bratuncu i Šekovićima su iz stranaka opozicije. Svi koji su počinili greške treba da odgovaraju krivično. Podržavamo svakoga ko želi da birački sipskovi budu uređeni, a kada je riječ o skenerima u BiH se mora imati više od 6.500 skenera, ali se postavlja pitanje gdje će ih skladištiti i šta ako se pokvare, te kako ćemo obučiti biračke odbore da rade kvalitetno”, kaže Šulić i navodi da je cilj SNSD- da rezultati izbora budu što prije objavljeni zato što se time smanjuje mogućnost opozicije da manipuliše.

Zamjenik predsjednika SDS-a Milan Radović rekao je novinarima da opozicija ne odustaje od utvrđivanja, kako tvrdi, izborne prevare za predsjedika Republike Srpske, procjenjujući da će CIK ponoviti izbore za taj nivo vlasti na biračkim mjestima gdje su utvrđene nepravilnosti.

(Srna)

Oznake: Denis Šulić