Politika 23.06.2022.

Šulić: Parlament će održati posebnu sjednicu o povećanju plata

ČITANJE: 2 minute

Potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Denis Šulić izjavio je da će parlament Srpske održati još jednu posebnu sjednicu na osnovu razgovora sindikata i Vlade Srpske o povećanju plata od 1. avgusta zaposlenima u javnom sektoru.

Šulić je novinarima u Narodnoj skupštini rekao da je njegov prijedlog Vladi Srpske, kao sazivaču te sjednice, da nakon završetka 22. redovne sjednice automatski bude nastavljena posebna sjednica.

– Da narodni poslanici koji su već tu u Banjaluci mogu ostati u poslaničkim klupama da raspravljamo o zakonima koji se tiču dizanja plata zaposlenima u javnom sektoru od 1. avgusta, još 100 KM svakom – istakao je Šulić.

Komentarišući navode šefa Kluba poslanika SDS-a Miladina Stanića da je nedopustivo da današnje skupštinsko zasjedanje bude kraće od pola časa, Šulić je rekao da se Vlada Srpske morala izjasniti o određenim amandmanima na tačke dnevnog reda, te da zbog toga sinoć nije bio održan dan za glasanje.

– To ljudi iz opozicije dobro znaju, ali ne žele da kažu javnosti jer kada bi to rekli onda bi njihova pres-konferencija bila potpuno bezidejna i bez bilo kakvog razloga – naveo je Šulić.

Govoreći o uštedi troškova održavanja sjednica parlamenta Srpske, Šulić je naveo da je jedan od njegovih prijedloga da se s tim ciljem ne štampaju i šalju materijali za sjednice parlamenta narodnim poslanicima, nego da te materijale dobijaju u digitalnom formatu.

– Da se uopšte ne štampa o trošku građana Republike Srpske i da na taj način samo u jednoj godini uštedimo 83.000 KM za tu stavku i da svaki narodni poslanik, koji želi da sebi štampa materijal, štampa o vlastitom trošku – kaže Šulić.

Odgovarajući na novinarska pitanja, Šulić je rekao da se predstavnici OHR-a nisu obraćali Narodnoj skupštini za prisustvo sjednicama od trenutka kada je on predložio Kolegijumu Narodne skupštine da im se ne dozvoli prisustvo.

– Gospodin Šmit nije legalno izabrani visoki predstavnik – naglasio je Šulić.

On je dodao da je Savjet ministara pokrenuo proceduru za obezbjeđivanje sredstava za funkcionisanje predstojećih izbora u BiH “i preduhitrio nelegalne odluke” Kristijana Šmita.

(Srna)