Politika 29.11.2021.

Šulić: Posebna sjednica važna da se pokaže jedinstvo i snaga Srpske

ČITANJE: 2 minute

Denis Šulić, najmlađi potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske, koji u odsustvu Nedeljka Čubrilovića de fakto rukovodi Skupštinom, prozvao je opoziciju i pozvao opozicionare na zrelost i jedinstvo, te rekao da vjeruje kako će se u decembru održati posebna sjednica NSRS.

Šulić je u razgovoru za Srpskainfo podsjetio da su metrijali za posebnu sjednicu poslani još prije desetak dana i da je na dnevnom redu prenos nadležnosti sa RS na BiH, odnosno vraćanje nadležnosti Republici Srpskoj u oblasti indirektnog oporezivanja i odbrane.

Mada je, po mnogima, održavanje ove sjednice vrlo upitno, Šulić kaže je optimista.

– Vjerujem da će se naći dovoljno političke mudrosti i zrelosti i da ćemo dogovoriti održavanje ove sjednice, vjerovatno u periodu od 8. do 10 decembra – kaže Denis Šulić.

Datum sjednice će se, kako dodaje, definisati u dogovoru s predsjednicom Republike Srpske Željkom Cvijanović, srpskim članom Predsjednništva BiH Miloradom Dodikom i klubovima poslanika, piše Srpskainfo.

– Već je dogovoreno da će na toj sjednici, koja je izuzetno važna za Republiku Srpsku, i predsjednicima stranaka biti data prilika da se obrate poslanicima i javnosti izlaganjem od 10 minuta – kaže Šulić.

On je istakao da je svaka posebna sjednica Narodne skupštine važna da se pokaže jedinstvo i snaga Srpske, ali da je opozicija u nekoliko navrata napuštala sjednice, kada se odlučivalo o vitalnim interesima Srpske.

– Oni su pokazali da Republika Srpska može biti  ranjiva. Republika Srpska je ranjiva svaki put kad nije jedinstvena. Možemo imati različite stavove unutar Republike Srpske, ali moramo biti jedinstveni na nivou BiH i prema stranom faktoru – kaže Šulić.

Podsjeća da su opozicioni poslanici dolazili na sjednice i iznosili svoje stavove, ali da su napuštali salu NS RS kada je trebalo glasati.

– Moramo ih pitati zašto izbjegavaju glasanje o svim pitanjima u kojima je bio izražen pritisak velikog dijela međunarodne zajednice na Republiku Srpsku. Mi moramo imati na umu da su nas birali građani RS, a ne strani diplomati i da samo građanima treba da polažemo račune – kaže Šulić.

On, međutim, ocjenjuje da se i na međunarodnom planu stvari mijenjaju i da je, kako kaže, u posljednje vrijeme „Banjaluka postala centar diplomatskih zbivanja“, jer mnogi diplomati dolaze direktno u Banjaluku, a ne u Sarajevo, čime se jača i pozicija RS u međunarodnoj zajednici.

– Dolazio je Viktor Orban, Milorad Dodik uskoro ide na razgovor s predsjednikom Ruske Federacije Vladimirom Putinom, s druge strane predsjednik Turske Erdogan ne daje jasnu podršku sarajevskoj politici, jer i on smatra da o budućnosti BiH treba da razgovaraju domaći političari, bez stranog uplitanja i nametanja – tvrdi Šulić.

(N.S)

Oznake: Denis Šulić