Politika 21.05.2024.

Šulić: Poslanici sutra o visini boravišne takse radi rasta turizma

ČITANJE: 1 minuta

Narodna skupština Republike Srpske trebala bi sutra da razmatra Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o boravišnoj taksi, kojim se povećava zakonski obuhvat obveznika plaćanja i raspon visine boravišne takse, rekao je Srni ministar trgovine i turizma Srpske Denis Šulić.

Šulić je istakao da je cilj donošenja ovih izmjena kreiranje uslova za dodatni rast turizma u Srpskoj, adekvatnije praćenje turističkih pokazatelja i borba protiv sive ekonomije koja je prisutna u ovoj oblasti.

“U Republici Srpskoj visina boravišne takse nije mijenjana od 2011. godine, te je neophodno prilagoditi zakonsko rješenje trenutnoj situaciji kako se ne bi ugrozio obim i kvalitet proizvoda i usluga koji se pružaju namjenskim trošenjem sredstava od boravišne takse”, istakao je Šulić.

On je dodao da je cilj postići uvođenje jedinstvenog sistema naplate boravišne takse za sve ugostitelje koji pružaju usluge smještaja, bez izuzetaka, kako bi se imao bolji uvid u broj i strukturu turista, ali i kako bi se oni koji legalno rade svoj posao zaštitili od nelojalne konkurencije.

“Izmjenama zakona u sistem prijave gostiju po ostvarenom noćenju uvodimo u stanove na dan i objekte seoskog turizma, koji su do sada bili izuzeti iz ovog sistema. Od 1. januara 2025. godine će biti obuhvaćeni na jednak način, kao i ostali pružaoci smještaja u turizmu, čime ćemo, uz uvođenje Centralnog informacionog sistema, dobiti priliku da imamo jasan uvid u broj gostiju, to odakle su i sve druge parametre koji su nam u konačnici važni i za kreiranje promotivnih planova i kampanja”, zaključio je Šulić.

Redovna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske zakazana je za sutra u 10.00 časova, a na njoj bi se trebalo naći još 24 tačke.