Vijesti 19.07.2020.

ŠULIĆ: Prijetnje i napadi na novinare moraju biti procesuirani

ČITANJE: 2 minute

Potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Denis Šulić ocijenio je u vezi sa prijetnjama dopisniku Novinske agencije Republike Srpske – SRNA iz Drvara Јeleni Dešić da napad na svakog mladog novinara, pogotovo onog koji je izabrao da taj odgovoran posao radi u povratničkoj sredini u Federaciji BiH, mora naići na još snažniju osudu i izuzetno brzu reakciju nadležnih.

Šulić je rekao Srni da prijetnje i napadi na svakog novinara uvijek moraju biti osuđeni i procesuirani ako se želi normalno i odgovorno društvo.

– Prijetnje Dešićevoj, koje su joj upućene zbog rasvjetljavanja međunarodnog ekološkog kriminala stavljaju cijelo društvo na test i moraju odgovarati svi koji su u tome učestvovali – rekao je Šulić.

On je dodao da u zaštitu Dešićeve treba da stanu svi koji se bave pitanjima zaštite novinara, ali i radnika i mladih.

– S obzirom na da je Dešićeva pisala o odlaganju otpada iz Italije na prostoru opština Drvar i Grahovo, ovo je situacija u kojoj će nadležni organi pokazati da li su na strani onih koji svojim radom brinu o zdravlju građana ili onih kojima je na prvom mjestu profit – ocijenio je Šulić.

Na Fejsbuk stranici Socijalističke partije Drvar nezakonito je objavljena Viber poslovna prepiska novinara Srne i jednog od direktora “Krom reciklaža” Drvar Rodoljuba Dinića, ispod koje su uslijedili komentari da bi ova “novinarka, da smo u 14. vijeku, bila spaljena na lomači ili obješena”.

Uređivački kolegijum Novinske agencije Republike Srpske – SRNA osudio je prijetnje upućene novinaru-dopisniku iz Drvara Јeleni Dešić posredstvom društvene mreže Fejsbuk nakon njenih izvještaja o uvozu spornog otpada iz Italije na područje ove i opštine Bosansko Grahovo.

(Srna)

Oznake: Denis Šulić