Sport 31.12.2015.

Šumaher dvije godine od teške nesreće: Legenda se i dalje bori!

ČITANJE: 3 minute
sumaher
Prošle su tačno dvije godine otkako je Mihael Šumaher teško nastradao na skijanju u francuskom Meribelu i od tada traje borba za život sedmostrukog svjetskog šampiona Formule 1.

Posljednje informacije govore da je legendarni Nijemac bolje, ali napredak i dalje ide veoma sporo. Samo porodica i najbliži prijatelji znaju njegovo stvarno stanje.

Potpuna izolacija

– Srećni smo što možemo reći da on napreduje i to kažem jer moramo uzeti u obzir ozbiljnost njegove povrede. Ali biće to dug period za sve koji su uključeni u tu borbu, ali srećni smo što ipak možemo da se borimo – rekla je menadžerka porodice Šumaher Sabine Kem.

Interesovanje javnosti za Šumijevo stanje je ogromno, pa se porodica odlučila na potpunu izolaciju. Zbog toga se u medijima pojavljuju neprovjerene informacije, kao ona po kojoj je slavni vozač počeo da hoda uz pomoć fizioterapeuta. Ipak, Kemova je to odmah demantovala.

– Nažalost, zbog nedavnih navoda pojedinih medija da je Mihael počeo da hoda, moram reći da to nije istina. Takva nagađanja su krajnje neodgovorna zbog ozbiljnosti njegovih povreda. Mihaelu je u ovim trenucima privatnost vrlo bitna. Nažalost, glasine su dale lažnu nadu ljudima koji su dio cijelog događaja.

Porodica krije istinu, a tako će nastaviti i u budućnosti. Putem advokata Feliksa Dama poručili su javnosti da na to imaju pravo da bi zaštitili Mihaelovu privatnost. Informacije koje su, ipak, procurile kažu da Šumi ima limitiran nivo svijesti, ne govori niti može da se kreće, ali diše samostalno. Ipak, to nikada neće biti i zvanično potvrđeno. Njegova supruga Korina ne dozvoljava nikome da mu se približi, pa ni njegovim prijateljima iz svijeta automobilizma.

– Nekoliko puta sam pitao Korinu za dozvolu da ga posjetim i nisam je dobio. Ovo je za mene grozna situacija. Naše porodice bile su bliske posljednjih 25 godina i ne shvatam ovu situaciju. Moja porodica pati – izjavio je bivši Šumaherov menadžer Vili Veber.

Rezultati sve govore

Na dan kad se svijet sjeća jednog od najboljih vozača u istoriji Formule 1, a po rezultatima daleko najuspješnijeg, preostaje samo da se prisjetimo njegove sjajne karijere. U Formulu 1 došao je 1991. godine i u Belgiji nastupio za Džordan, da bi već na sljedećoj trci prešao u Beneton, s kojim je kasnije osvojio dvije titule. S Ferarijem je još pet puta bio šampion, a povukao se 2006. godine. Ipak, na stazu se vratio četiri godine kasnije, ali u bolidu Mercedesa nije uspio da zabilježi nijedan trijumf, pa se 2013. ponovo penzionisao. Iste godine, 29. decembra doživio je nesreću na skijanju u kojoj je zadobio teške povrede glave i od tada traje njegov mukotrpan oporavak.

Potrošeno 20 miliona evra za liječenje

Supruga Mihaela Šumahera, Korina, potrošila je do sada skoro 20 miliona evra na liječenje svog muža. Njihova kuća u Švajcarskoj pretvorena je u pravu kliniku, a o sedmostrukom šampionu Formule 1 24 časa se brine cijeli tim ljekara. Navodno, Korina sedmično izdvaja 130.000 evra na Mihaelov oporavak. Iako je Šumaher tokom karijere zaradio 700 miliona evra, porodica je prodala kuću u Norveškoj za 2,7 miliona evra i privatni avion za 35 miliona da bi mogla finansirati liječenje.

(Press)