Svijet 20.08.2020.

SUMNJA SE DA JE OTROVAN: Vođa ruske opozicije Aleksej Navaljni u bolnici

ČITANJE: 2 minute

Ljekari su uspjeli da stabilizuju stanje ruskog opozicionog lidera Alekseja Navaljnog i trenutno je u toku uspostavljanje dijagnoze, izjavio je danas zamjenik šefa Urgentnog centra u Omsku Anatolij Kiliničenko.

Navaljnom je pozlilo na letu iz Tomska u Moskvu, a njegova portparolka Kira Jarmiš izjavila je da je on vjerovatno otrovan.

“Do sada smo imali nekoliko konsultacija sa saveznim centrima, s ekspertima i svi misle da su svi tretmani i dijagnosticki napori sprovedeni pravilno. Činjenica da smo uspjeli da ga stabilizujemo, da dobijemo trenutnu kliničku sliku, daje razlog za oprezan optimizam u vezi s njegovim prognoziranim stanjem”, rekao je on, prenosi Tass.

“Pretpostavljamo da su Alekseja otrovali nečim što su sipali u čaj. To je bilo jedino što je pio od jutros. Ljekari govore da se otrov brže apsorbovao preko vruće tečnosti”, saopštila je portparolka Fonda za borbu protiv korupcije Kira Jarmiš.

Zamjenik načelnika bolnice u kojoj je Navaljni smješten nije potvrdio ove navode, već je rekao da ljekari, između ostalog, pokušavaju da utvrde i da li trovanje razlog što je Navaljni u teškom stanju, piše mondo.rs.

Putnici koji su bili u avionu koji je letio iz Tomska u Moskvu tvrde da je Navaljnom pozlilo tokom leta, zbog čega su hitno morali da slete u Omsk.

Jedan od putnika kaže da je Navaljnom toliko bilo loše da je počeo urlati od bolova.

“Nedugo nakon što smo poletjeli on je otišao u toalet i nije više izlazio. Vrištao je od bolova. Nije rekao šta mu se tačno dogodilo, samo je vrištao. Sletjeli smo u Omsku, tu je bila hitna pomoć”, rekao je Pavel Lebedev za Sky News.

Navaljni nije jeo ni pio ništa na letu

Portparol avio-kompanije S7, čijim avionom je ruski opozicioni lider Aleksej Navaljni putovao kada mu je pozlilo, saopštio je danas da Navaljni tokom leta nije ništa ni jeo ni pio.

“Zdravstveno stanje jednog od naših putnika Alekseja Navaljnog dramatično se pogoršalo nedugo nakon polijetanja aviona na letu iz Tomska ka Moskvi. On ništa nije ni jeo ni pio u avionu”, rekao je portparol, prenosi Tass.

Kako je naveo, osoblje aviona je brzo reagovalo u skladu s procedurama i odmah su prijavili problem vazduhoplovnoj komandi koja je naredila slijetanje aviona na najbliži aerodrom gdje je Navaljni iskrcan, nakon čega je avion nastavio let.

Dodaje se da je dvoje putnika koji su letjeli s Navaljnim ostalo u Omsku.

Takođe, biće obavljena i istraga u kofi šopu na aerodromu u Tomsku gdje je Navaljni pio čaj, a biće pregledane i video-kamere.

Prema riječima direktora aerodroma u Tomsku, nijedan drugi putnik se nije žalio i dodao da su u kofi šop odmah došli specijalci da izvrše pretragu.

(E.M/banjaluka.net)