Politika 13.01.2023.

SUMNJA U MALVERZACIJE: PDP podnio krivične prijave zbog glasanja u NSRS za Dom naroda BIH

ČITANJE: 2 minute

PDP je Okružnom javnom tužilaštvu Banjaluka i Tužilaštvu BiH uputila krivične prijave protiv N.N. osoba zbog sumnje u malverzacije prilikom glasanja u Narodnoj skupštini za delegate u Domu naroda BiH.

Preciznije, prijave su podnesene zbog osnova sumnje da je jedna ili više osoba počinila krivična djela povrede tajnosti glasanja, izborne prevare, uništavanja izbornih isprava, zloupotrebe službenog položaja, nesavjesnog rada u službi i falsifikovanja službene isprave prilikom glasanja u Narodnoj skupštini Republike Srpske za delegate u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH.

Predsjednik PDP, Branislav Borenović, kaže da ovo nije samo političko pitanje, te da budući da postoji osnovana sumnja da je počinjeno više krivičnih djela, time treba da se bavi pravosuđe.

– Da je glasanje izvršeno protivno zakonu u svojim javnim nastupima je potvrdio predsjednik SDP Nermin Nikšić koji tvrdi da u telefonu ima fotografiju glasačkog listića. Fotografisanje tokom glasanja je zakonom zabranjeno, a budući da je paravan bio okrenut tako da niko nije mogao neopaženo slikati i da je pri pripremama za sjednicu izvršena simulacija glasanja, postoji ozbiljna sumnja da su se iza kulisa i u nekim drugim prostorijama provele protivpravne radnje. Jasno je da su u tome učestvovali predstavnici zakonodavne vlasti i vrlo vjerovatno kandidati za najviše funkcije u izvršnoj vlasti na različitim nivoima, što daje dodatnu težinu čitavom slučaju koji pravosudni organi moraju detaljno ispitati i eventualno dalje postupati – istakao je Borenović, saopšteno je iz PDP.

Podsjećamo, predmet sporenja bio je jedan nevažeći glasački listić za delegatsku listu PDP. Dva puta je CIK taj listić proglasila važećim, ali je odluka Sud BiH bila posljednja pa je CIK dodijelila SNSD četvrtog od pet srpskih delegata, prenosi Srpskainfo.

(SB)

Oznake: PDP