Vijesti 13.11.2015.

Sumnjivi vozači podvrgnuti testiranju na drogu

ČITANJE: 2 minute
TEST NA DROGU
Na ulicama Banjaluke i drugih gradova RS, pored alkotestiranja, nesavjesni, sumnjivi vozači, podvrgavaju se i testiranju na drogu. Drager je mobilni uređaj za prepoznavanje više vrsta opijata u organizmu čovjeka. Koristi se u kontroli saobraćaja, u kojem je ove godine poginulo 30 posto više osoba nego lani.

Kokain, metadon, THC i druge sintetičke droge Drager detektuje za samo par minuta.

– Test se vrši na osnovu uzorka koji se uzima iz usta ispitanika, radi se o oralnoj tečnosti. Za nekoliko minuta se utvrđuje da li je osoba pod uticajem opojnih droga i drugih supstanci- objašnjava Dejan Trifković, inspektor za bezbjednost saobraćaja.

Ukoliko vozač jeste pod uticajem droga, on se isključuje iz saobraćaja, dobija mjere zabrane upravljanja vozilom, novčanu kaznu. Slično prolazi i onaj koji odbije podvrgnuti se ovom testiranju. Uz zabranu upravljanja vozilom i kaznu od 100 KM, dodaje se i dodatnih 60 KM – koliko košta test.

– U toku ove godine 84 osobe su bile podvrgnute testu, a od njih 18 je bilo pozitivno na neku ili više droga- kazao je Trifković.

Zbog krivičnih djela u vezi sa narkoticima, banjalučka policija je Okružnom tužilaštvu u ovoj godini dostavila izvještaje protiv 45 osoba.

“Gram”, “Zamka” i “Tačka” su akcije provedene protiv prometa i proizvodnje droga. Policija pored toga što pokušava da suzbije organizovani kriminal, pokušava da podigne i stepen bezbjednosti u saobraćaju na veći nivo.

A, ovogodišnji saobraćajni bilans sa ulica RS zabrinjava.

Trideset posto više stradalih, u prvih deset mjeseci ove u odnosu na prošlu godinu. Živote je u saobraćaju izgubilo 118 osoba. Ti podaci Agencije za bezbjednost saobraćaja upozoravaju. Baš kao i istraživanje iz opštine Kovačica u susjednoj Srbiji.

– Čak 23 posto je izjavilo da je konzumiralo narkotike, a sedam posto da je upravljalo vozilom pod dejstvom narkotika, mi nemamo u Republici Srpskoj takva istraživanja, no sasvim sigurno da je slična situacija kao u Srbiji- kazao je Milija Radović, direktor Agencije za sigurnost saobraćaja RS.

Uz podsjećanje da droga nije jedini uzročnik saobraćajnih nezgoda, iz Agencije pozivaju sve porodice da u nedjelju na Trgu Krajine u Banjaluci obilježe Dan stradalih u nezgodama na cestama.

(N1)