Svijet 23.10.2022.

Sunak se pridružuje trci za budućeg premijera Velike Britanije

ČITANJE: 1 minuta

Bivši ministar finansija u Velikoj Britaniji Rishi Sunak, danas je objavio da će se pridružiti trci za budućeg premijera. Sunak, koji je ranije ovog ljeta izgubio na izborima za vodstvo od Liz Truss, rekao je da želi “popraviti ekonomiju, ujediniti stranku i učiniti nešto za zemlju”.Prema Guardianovoj prognozi, on ima 126 poslanika.

Tako se Sunak pridružuje Penny Mordaunt kao drugi kandidat koji je zvanično ušao u utrku. Boris Johnson, koji se sinoć sastao sa Sunakom, tek treba da saopći svoju odluku o tome da li ostaje u utrci za premijersku poziciju, prenosi Klix.ba.

U svojoj izjavi, objavljenoj na Twitteru, Sunak je napisao da naredni izbori trebaju odlučiti da li će sljedeća generacija Britanaca imati više mogućnosti od prethodne.

“Zbog toga stojim da budem vaš sljedeći premijer i lider Konzervativne stranke. Želim popraviti našu ekonomiju, ujediniti našu zemlju i učiniti nešto za našu zemlju.

“Ja sam služio kao vaš kancelar, pomažući da usmjeravamo našu ekonomiju kroz najteža vremena. Izazovi sa kojima se sada suočavamo su još veći. Ali prilike – ako napravimo pravi izbor – su fenomenalne”, poručio je Sunak.

(Z.M)