Region 24.09.2022.

Sunjog: Priština da upiše zemljište na manastir Visoki Dečani

ČITANJE: 1 minuta

Šef Kancelarije EU u Prištini Tomaš Sunjog izjavio je da je krajnje vrijeme da institucije u Prištini sprovedu odluku Ustavnog suda o zakonskom upisu zemljišta pravoslavnog manastira Visoki Dečani. On je podsjetio da je prošlo više od šest godina od presude Ustavnog suda u Prištini i skoro deset godina od odluke Posebne komore Vrhovnog suda kojom je potvrđeno vlasništvo manastira nad nekoliko desetina hektara zemljišta.

“Vučić pokazao kako se brane nacionalni interesi” Borenović poručio da bi normalizacija odnosa Beograda i Prištine bila značajna za region
Vučić o provokacijama iz Prištine “Gospodara nad našim narodom je bilo mnogo, ali se malo zadržalo”

Sunjog je ocijenio da bi sprovođenje presude “pokazalo posvećenost Prištine vladavini prava, jednom od vodećih principa EU i Evropske konvencije o ljudskim pravima, i da bi doprinijelo prijeko potrebnom dijalogu među zajednicama na Kosovu”. Govoreći o dijalogu Beograda i Prištine, Sunjog je rekao da je taj “proces u suvlasništvu dvije strane koje određuju agendu, brzinu, sadržaj i ishod diskusije”.

EU kao posrednik u dijalogu radi sa obje strane na sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa, rješavanju otvorenih pitanja i očekujemo da strane brzo ispune svoje obaveze u dijalogu,  rekao je Sunjog za portal “Albanijan post”.On je upozorio da je u porastu broj slučajeva međuetničkog nasilja na Kosovu i Metohiji i da taj problem mora da se rješava. Kao primjer je naveo žalbe srpskih žitelja sela Gojbulja kod Vučitrna, te da su mu zabrinutost lično prenijeli tokom posjete ovom selu ove godine.

(Z.M/Srna)

Oznake: EU, Visoki Dečani