Biznis 04.04.2016.

Suosnivač Applea: Smartphoni će postati jeftiniji i sve sličniji jedan drugom

ČITANJE: 1 minuta
smartfon
Steve Wozniak, suosnivač kompanije Apple i i kreator njihovog prvog proizvoda – računara Apple 1, smatra kako će smartphonei postati jeftiniji i sličniji jedan drugom bez obzira na proizvođača.

U razgovoru za Mashable Wozniak je kazao kako i nakon skoro četiri decenije u poslu kreiranja uređaja on nije izgubio entuzijazam po pitanju stvaranja novih ideja. Ipak, jedno je sigurno, a to je da će tehnologija postati sve dostupljivija i jeftinija.

“Mislim da je Apple sve pozitivno iznenadio izgledom, veličinom i sveopštim doživljajem iPhonea, ali sve više telefona dolazi do te tačke. Danas ako pogledate nekoga ko koristi smartphone vi ne možete odmah odrediti da li se radi o iPhoneu ili telefonu na bazi Androida”, rekao je Wozniak.

On napominje da se to ne može odmah znati jer svi uređaji rade na sličan način koristeći slične programe ili aplikacije.

“To znači da takvi proizvodi postaju obična roba, a Apple jednostavno mrzi taj izraz jer aludira na nešto jeftino”, objasnio je Wozniak dodajući da Apple ipak može održati vrijednost brenda ukoliko nastavi kreirati unikatno iskustvo korištenja uređaja.

Wozniak već godinama ne igra bitnu ulogu u Appleu iako je zajedno sa Steveom Jobsom pomogao da kompanija stane na noge. S druge strane, on je još uvijek tehnički uposlenik Applea iako godinama radi za druge kompanije.

(Klix)