Region 18.07.2020.

SUPROTNO PLANOVIMA SDA: Kadrovi na kojima je insistirao SNSD imenovani prije Cikotića

ČITANJE: 3 minute

Iako je Bakir Izetbegović najavljivao da na to neće pristati, kadrovi u agencijama na kojima je insistirao SNSD imenovani su prije novog ministra bezbjednosti.

Portal Istinomjer, koji je radio analizu toka imenovanja, došao je do zaključka da, ipak, nije sve išlo onako kako je lider SDA planirao.

Uoči zasjedanja Kolegija Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH 10. juna 2020. godine, predsjednik SDA i član Kolegija Bakir Izetbegović, u obraćanju medijima, komentarisao je da se ne mogu izvršiti jednostrana imenovanja kada su srpski kadrovi u pitanju.

“Nikada do sada nije došlo do imenovanja prvih 20-30 pozicija od strane Savjeta ministara, a da nismo imali stranački dogovor, u ovom slučaju HDZ, SNSD i SDA. Mimo toga SNSD uporno pokušava jednostrano izvršiti imenovanja na Savjetu ministara gdje su imenovanja Srba u pitanju. Neće to moći ići tako. Mi moramo vidjeti kompletan taj raspored kao što smo uvijek do sada to uradili. To ne treba izbjegavati da se to uradi. Evo, SDA stoji na dispoziciji da se to uradi odmah. Da se napravi lista najbitnijih imenovanja, nekih 20-30 pozicija. Sve to treba biti uvezano u jedan paket i Ministarstvo bezbjednosti treba dobiti čelnog čovjeka, ministra, i krenuti u imenovanja direktora SIPA, RAK, direktora Uprave za indirektno oporezivanje i tako dalje”, rekao je Bakir Izetbegović, 10. juna.

Svoje očekivanje da će se imenovanje ministra bezbjednosti BiH desiti zajedno sa usvajanjem Budžeta institucija BiH u Predstavničkom domu PSBiH, Izetbegović je ponovio i 10. jula ove godine.

Iako su se u predloženom dnevnom redu za 8, 9. i 10. sjednicu Savjeta ministara BiH našla imenovanja kadrova iz reda srpskog naroda, ove tačke dnevnog reda nisu razmatrane na navedenim sjednicama, piše “Srpskainfo”.

“Moramo nastaviti da vršimo pritisak da se dođe do tih imenovanja, koristeći razne prilike. Bilo je sve dogovoreno da se imenuju oni koji su prošli procedure, a što se tiče Srba, to su SIPA i RAK” rekao je srpski član Predsjedništva, Milorad Dodik 10. jula.

“Jednostrana imenovanja” za koje je Izetbegović rekao da “neće moći ići tako” ipak su se desila na 11. sjednici Savjeta ministara održanoj 14. jula.

Tako je Darko Ćulum imenovan za direktora Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), Draško Milinović za generalnog direktora Regulatorne agencije za komunikacije (RAK), te Branislava Milekić za člana Regulatorne komisije za električnu energiju iz Republike Srpske.

Na istoj sjednici su izvršena imenovanja kadrova stranke HDZ BiH, i to Marka Vujevića za direktora Agencije za školovanje i stručno usavršavanje kadrova te Dragana Prusine za direktora JP NIO Službeni list BiH.

Kako piše portal Klix, dan nakon ovih imenovanja, 15. jula, predsjedavajući Savejta ministara BiH, Zoran Tegeltija dostavio je Predstavničkom domu Parlamenta BiH Odluku o imenovanju Selme Cikotića za ministra bezbjednosti BiH, koja bi trebala biti razmatrana na narednoj sjednici ovog doma.

“S obzirom na činjenicu da su ipak prvo izvršena imenovanja na kojima je insistirao SNSD, a da je nakon toga Predstavničkom domu Parlamenta BiH dostavljena Odluka o imenovanju za ministra bezbjednosti, stav Bakira Izetbegovića da “neće to moći ići tako” Istinomjer ocjenjuje nedosljednim”, zaključuju u Istinomjeru.

(N.S/ Banjaluka.net)