Vijesti 16.05.2022.

Suspendovana jedina srpska urednica na BHT

ČITANJE: 2 minute

Jedina urednica iz reda srpskog naroda na BHT1 Jelena Radojević-Kapor danas je suspendovana sa posla odlukom koju je potpisao generalni direktora BHRT Belmin Karamehmedović zbog, kako je navedeno, „teže povrede službene dužnosti“. Ona se na radno mjesto neće moći vratiti sve dok se pravosnažnom odlukom ne okonča pravosnažni postupak, saznaje portal Banjaluka.net.

Disciplinsku prijavu podnio je Mario Vrankić, direktor BH televizije 1, a kako je navedeno, on je obrazložio razloge za podnošenje prijave i zatražio pokretanje disciplinskog postupka. Kao dokazi priložene su pisane izjave zaposlenika, saslušanje zaposlenika, raspored rada zaposlenika Informativnog programa BHT1, lista kadrova i mail prepiska.

Ono što je interesantno, Karamehmedović u svojoj odluci o suspenziji predlaže Disciplinskoj komisiji da je „oglasi odgovornom i izrekne joj disciplinsku kaznu u skladu sa Zakonom“.

Kao zamjerke u radu, pripisuju joj se „nesavjesno i nemarno organizovanje rasporeda rada za Urednike DESK-a“, ali i to što „nije realizovan prenos uživo tokom obraćanja predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Željka Komšića u Ujedinjenim nacijama“. Međutim, prenos uživo je organizovan, ali je agencija AP (preko koje je realizovan prenos) isti prekinula, što je i navedeno u saopštenju BHRT-a.

Već danas, Karamehmedović za novog urednika imenovao je Dejana Petrovića, poznatog da je 25. novembra u dnevniku BHT poželio srećan “dan državnosti BiH”, koji Republika Srpska ne priznaje.

Kako nam je rekao izvor blizak dešavanjima u BHRT-u, prijave protiv Radojević-Kapor sastavljene su u sedam dana aprila mjeseca.

– Jelena Radojević-Kapor je jedina Srpkinja u Kolegijumu BHT1 i ovo možemo tumačiti kao nastavak hajke koja je počela 1. marta, kada je otpušten veći broj Srba. Poznato je i da se Radojević-Kapor nije htjela pridružiti osudama Pejke Medić, a i tu možemo tražiti jedan od razloga za ovakvu odluku – rekao nam je dobro upućen izvor.

(A. Stojanović)