Magazin 22.04.2016.

Susret Lista i publike kroz snagu talenta

ČITANJE: 3 minute
koncert klasicne muzike
Ne dešava se tako često da novinar sa zadovoljstvom može da napiše, bar kada je u pitanju izvještaj sa koncerta klasične muzike u Republici Srpskoj, da je sala bila ispunjena do posljednjeg mjesta.

Na koncertu pijaniste Arsena Čarkića u srijedu uveče u Banskom dvoru Kulturnom centru bilo je tako. Bilo je maestralno. Čarkić je resital nazvao “Maestru u čast” i njime odao počast jednom od najznačajnijih svjetskih kompozitora Francu Listu, obilježavajući 130 godina od njegove smrti.

Na sceni sjedinjenje jednog čovjeka, instrumenta, kompozicija i poezije. Talenat koji Arsen nosi u svojoj duši izlazio je kroz prste i u onom magičnom dodiru prstiju i dirki na klaviru oživljavao je nešto veliko. Bilo je jasno i svi su mogli vidjeti, umjetnost je živa, ona se udiše.

Postoje ti neki momenti kada nam sasvim obične i poznate stvari izgledaju kao da ih prvi put vidimo i ostave neki novi utisak. Za to se najčešće pobrinu emocije. Obično plavo svjetlo koje je milion puta bilo upaljeno u Banskom dvoru podrhtavalo je od stihova pjesnika Emira Sokolovića koji su najavljivali svaku kompoziciju i činilo se kao da je samo te večeri bilo tako dramatično plavo.

Aplauzi, oni važni pokazatelji težine, važnosti i poštovanja umjetnika i njegovog djela, zaista nisu svi isti i ne znače isto. Ovi upućeni Arsenu bili su čisti, iskreni, a poneki iskraden uzvik “Bravo, bravo” širio je ponos u vazduhu jer Banjaluka ima takve umjetnike.

Čarkić je “slikao”, “pjevao”, “pisao”, “sanjao” na sceni četiri snažne kompozicije, “Preludijum i fuga a-mol”, “Dolina Oberman”, “Mefisto valcer”, “Dante sonata”, za koje Čarkić smatra da su najznačajnije i najkarakternije. Bilo je to nesvakidašnje upoznavanje publike i Lista. Poslije koncerta, red onih koji su željeli da mu čestitaju, prijatelji, poštovaoci njegovog rada, kolege muzičari kojih je bilo mnogo u publici. A Arsen nije mogao nabrojati za šta je sve List zaslužan kao otac klavirske muzike, zbog čega se i odlučio da svira njemu u čast, zasigurno jednom od najboljih kompozitora u istoriji.

– Riješio sam da obilježim taj datum sa četiri najznačajnije kompozicije koje su najkarakternije. Na repertoarima često ima tih virtuoznih kompozicija gdje se gleda ta neka površna strana, samo ti efekti koje je List donio ili Šopen, kao i ostali romantičari. Kad sklonimo površnu virtuoznost koje u suštini i nema, to su sve figure – objasnio je Čarkić.

Podsjetio je i kako je na stvaranje gledao veliki List.

– On je smatrao da kreativni proces nije završen kada se komponuje djelo, već da se pola tog procesa dešava na toj magiji scene. U kompozicijama koje sam izveo List se predstavlja tu kao neko ko savršeno slika psihološke nijanse, gdje nijedna nota nije površna i nota doslovno pravi scenografiju – ispričao je Arsen.

Koncert Arsena Čarkića definitivno će obilježiti manifestaciju “Dani Vlade Miloševića”, u okviru koje je bio i organizovan.

Neveni Popović u čast

– Čitav koncert posvećen je mojoj mentorki, profesorki Neveni Popović, koja je osnovala našu katedru u Banjaluci, a koja je preminula prije mjesec. Večeras je i ona trebalo da bude tu. Neke svoje životne krugove ja zatvaram. Došla je i moja profesorka sa kojom sam ovaj isti program radio u srednjoj školi, Ljiljana Janković iz Beograda. Ovaj koncert ima jako puno skrivenih značenja – rekao je Arsen Čarkić.

Repriza koncerta

U moru čestitki i riječi hvale koje je na Arsenovom “Fejsbuk” profilu ostavljala ona zadovoljna mnogobrojna publika, Čarkić je napisao da će uskoro ponoviti nastup u Banskom dvoru.

– Budući da moje drage kolege i drugari iz akademskog orkestra (i još par meni izuzetno dragih ljudi) nisu bili u mogućnosti da dođu, koncert povodom 130-godišnjice smrti Franca Lista ponavljamo u prvom slobodnom terminu u Banskom dvoru – napisao je on.

(Glas)