Vijesti 13.02.2016.

Susret na koji se čekalo 1.000 godina: Patrijarh i papa uputili apel za mir i spas hrišćana

ČITANJE: 1 minuta
patrijarh i papa
Bliskost stavova ruskog patrijarha Kirila i pape Franje o ugroženosti hrišćana na Bliskom Istoku i Africi i papina osuda paljenja pravoslavnih hramova na istoku Ukrajine učinili su sastanak dva vjerska poglavara mogućim. Ukrajina, međutim ostaje kamen spoticanja.

Sve oči hrišćanskog svijeta uperene su na Kubu. Poslije nekoliko neuspjelih pokušaja (1997. i 2012), tamo će se sastati ruski patrijarh Kiril i papa Franja, što je prvi takav susret poslije skoro hiljadu godina. Prema riječima bivšeg srpskog i jugoslovenskog ambasadora u Vatikanu, Kuba je izabrana kao sredokraća puteva oba poglavara. Papa ide u posjetu Meksiku, a patrijarh u posjetu Brazilu, Venecueli i Boliviji.

Za razliku od svojih prethodnika, Jovana Pavla II i Benedikta XIV, papa Franjo je zadobio simpatije u Rusiji iz dva razloga: zbog svojih stavova o potrebi zaštite hrišćana koje progone ekstremni islamisti i zbog osude paljenja pravoslavnih hramova na istoku Ukrajine.

Ukrajina je već vijekovima kamen spoticanja u odnosima dvije vjerske zajednice, zbog agresivne misionarske politike katoličke crkve na tom prostoru.

-Ona nanosi veliku štetu ne samo odnosima Rima i Moskve u crkvenom smislu, nego i u političkom smislu Rusije i Ukrajine- kaže Janković.

Agresivna katolička politika ili prozelitizam prema Rusiji je već vjekovno hroničan, a u posljednje vrijeme je akutan, kaže Janković, tako da su dogmatska pitanja postala manje važna.

-Ugroženost hrišćana na Bliskom istoku i u Africi i pitanja sekularizacije sveta dodirne su tačke dvojice verskih poglavara- smatra Jurij Tabak, vjerski analitičar iz Moskve.

(NN)