Vijesti 08.07.2016.

Susret privrednika Banjaluke i Velenja

ČITANJE: 2 minute

U Banjaluci boravi grupa privrednika iz Velenja, predvođena gradonačelnikom tog grada, Bojanom Kontičem.

Predstavnici deset preduzeća iz Velenja susrelo se sa banjolučkim privrednicima u okviru Druge bilateralna konferencija preduzetnika Banje Luke i Velenja, koja se danas održava u Banskom dvoru.

Tokom konferencije, čiji je domaćin zamjenik gradonačelnika Banjaluke, Jasna Brkić predstavljena su preduzeća iz oba grada, a u toku su bilateralni razgovori o mogućnostima saradnje, realizacije zajedničkih projekta i sl.

Pred početak Konferencije, zamjenik gradonačelnika Banjaluke rekla je novinarima da je lijepo kada se susreću političari, kada naznačavaju želju za saradnjom ali je puno važnije kada su zajedno privrednici.

– Mi smo danas domaćini privrednicima iz Velenja i nadamo se da će doći do konkretizacije saradnje između preduzeća iz dva grada – kazala je Jasna Brkić.

Ona je podsjetila da je prilikom nedavnog boravka gradonačelnika Velenja u Banjaluci, on najavio mogućnost privredne saradnje sa poznatim proizvođačem bijele tehnike „Gorenjem“ sa banjalučkim firmama.

– Tu je još nekoliko značajnih firmi i nadam se da će se tokom današnjih razgovora naznačiti i nekakva konkretna saradnja – naglasila je Brkić.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Gradonačelnik Velenja, Bojan Kontič izrazio je zadovoljstvo ponovnim susretom privrednika, podsjećajući da je sličan susret, na inicijativu dva gradonačelnika, organizovan prošle godine u Velenju.

– To se pokazalo bitnim za odnos dvije lokalne zajednice. Banja Luka je grad koji je puno veći od Velenja i koji ima veliki potencijal, a Velenje je grad koji je poslije Drugog svjetskog rata počeo da raste i sada broji 33.000 stanovnika. Najvažnije je to da je industrijski grad. U Velenju najznačajniju ulogu ima „Gorenje“ koje zapošljava 6.000 ljudi i koje uvijek traži partnere za saradnju, pa i u Banjaluci – izjavio je Kontič novinarima.

Prema njegovim riječima, Banjaluka i Velenje su prijateljski gradovi i mogu da razmijene iskustva i kada je riječ o korištenju sredstava iz fondova Evropske unije.

– U našoj saradnji, na prvo mjesto stavili smo saradnju u oblasti prvirede. I sada su na potezu privrednici, za koje se nadam da će naći interes za saradnju – zaključio je gradonačelnik Velenja.

Jedan od danas prisutnih preduzetnika iz Velenja – Marko Škoberne, predsjednik uprave kompanije „Esoteh“ koja se bavi razvojem i implementacijom projekata zaštite životne sredine i energetike – kazao je da već imaju saradnju sa nekim firmama iz Republike Srpske, te da se i danas nadaju uspostavljanju dobre poslovne saradnje.

– Imamo oko 200 zaposlenih i zainteresovani smo za rad sa firmama iz RS – istakao je Škoberne, i zahvalio Gradu Banjaluci za gostoprimstvo i organizaciju današnje Konferencije.