Politika 14.02.2019.

SUSRET SA DODIKOM: Nešić i Banjac poslali poruku Radoviću, glavnom konkurentu u DNS-u

ČITANJE: 2 minute

Poslanik Demokratskog narodnog saveza u Predstavničkom domu Parlamenta BiH i direktor Puteva RS Nenad Nešić na svom FB profilu objavio je danas fotografiju na kojoj su on i poslanik DNS-a u NSRS Darko Banjac sa Miloradom Dodikom, srpskim članom Predsjedništva BiH i liderom SNSD-a, čime je indirektno potvrdio posljednja saznanja portala opcija.net o stanju u DNS-u.

“Radni sastanak kod predsjednika Dodika. Nastavlja se dobra saradnja DNS i SNSD”, naveo je Nešić u ovoj objavi.

Podsjećamo, opcija.net je juče objavila tekst u kojem je prezentovala pouzdane informaciju da je osmočlani klub DNS-a u parlamentu Srpske podijeljen na dvije frakcije, okupljene oko Darka Banjca i Milana Radovića, uz odnos snaga 4:4.

Osim Banjčeve i Radovićeve borbe za liderstvo u stranci, kao bitan faktor polarizacije označeni su različiti stavovi prema SNSD-u, pri čemu je Banjac sklon nastavku partnerstva sa Dodikovom partijom, dok se Radović zalaže za postepeno udaljavanje od aktuelnog vladajućeg bloka. Nenad Nešić, kao uticajna figura u stranačkom vrhu, podržava Banjčeva nastojanja, navedeno je u tekstu.

Ove unutrašnje tenzije u DNS-u eskalirale su tokom jučerašnjeg zasjedanja NSRS. Kada su čuli da je na sjednici Skupštine grada Prijedor nova većina koju čine SNSD, SDS, PDP i DF preglasala gradonačelnika Milenka Đakovića i odbornike Demokratskog narodnog saveza, republički poslanici te stranke tražili su i dobili jednočasovnu pauzu u NSRS. Jedini povod bila je interna rasprava u budućem odnosu prema SNSD-u, ali nije bilo jedinstvenog stava, jer su Radović i njegovi ljudi zahtijevali da se SNSD-u “uzvrati”, pošto “ruši” DNS u glavnom uporištu, Prijedoru, dok je Banjčeva struja tražila da se “spusti lopta”.

Današnji susret sa Miloradom Dodikom može se tretirati kao svojevrsna poruka, upućena Radoviću, kojem tandem Nešić – Banjac daje do znanja koga, u stvari, podržava lider SNSD-a. Isto tako, ovaj sastanak potvrđuje da je DNS, nakon nedavnih potresa koji su za posljedicu imali formiranje DEMOS-a, ponovo suočen sa pukotinama po sličnoj liniji, s tim da su glavni akteri trenutne krize u ovoj stranci, umjesto Marka Pavića i Nedeljka Čubrilovića, Radović na jednoj, a Banjac i Nešić na drugoj strani.

DNS: Klub u NSRS podijeljen

(opcija.net)