Vijesti 27.12.2020.

SUTRA BLOKADA GRANICE: Spisak onih koji su dobili najviše novca za poticaje

ČITANJE: 3 minute

Pojedini poljoprivredni proizvođači iz BiH najavili su za sutra blokade graničnih prelaza Sremska Rača i Gradiška, pokušavajući na taj način da izvrše pritisak na Savjet ministara da ograniči uvoz mesa i drugih poljoprivrednih proizvoda.

Iz Regionalnog udruženja poljoprivrednika sela Semberije i Majevice, potvrdili su da će sutra, 28. decembra, organizovati proteste.

“Traktori će krenuti sa Agrotržnog centra u 11.30 časova ka Graničnom terminalu Sremska Rača, odnosno, sad je to privatizovani terminal preduzeća “Perić”. Tu će doći predstavnici svih poljoprivrednih udruženja iz Tuzle, Brčko distrikta, Odžaka, Sarajeva, sa zahtjevom o zaštiti domaće proizvodnje i za smjenu ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staše Košarca”, izjavio je Savo Bakajlić, predsjednik tog udruženja.

Blokada samo u Srpskoj, a ne i u Federaciji

Proizvođačima ne odgovara trenutna cijena junadi od 3,50 do 3,60 KM po kilogramu, plus PDV. Uspije to da se proda, ali nekad je bolje razmisliti pa ne prodati po toj cijeni, rekao je Duško Sekulić, proizvođač junadi iz Tutnjevaca kod Ugljevika. Uzrok njihovog nezadovoljstva nije samo loša cijena i smanjeni otkup, nego i upitan život na selu.

Međutim, pojedini poljoprivrednici ne žele da se priključe protestima nezadovoljni što se blokiraju samo granični prelazi u Republici Srpskoj, a ne i u Federaciji BiH, kao što su granični prelazi u Orašju ili Bijača, pa smatraju da iza protesta stoji politika, a ne stvarna namjera da se pomogne poljoprivrednim proizvođačima.

Šarović stoji iza protesta

Kao jedan od političkih pokrovitelja protesta pominje se predsjednik SDS-a Mirko Šarović koji na taj način želi da izvrši pritisak na Savjet ministara.

“Već dvije sedmice od obećanja ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staše Košarca da će povući zaštitne mjere kako bi zaštitio interese domaćih proizvođača mesa ništa nije poduzeto, a stanje u oblasti proizvodnje mesa je sve teže i teže”, saopštio je nedavno SDS podržavajući najavljene blokade granice..

Ko je uzeo najviše novca za poticaje? Pogledajte spisak

Najviše novca preko Agencije za agrarna plaćanja Republike Srpske dobili su upravo pojedini organizatori blokade granica. Prema zvaničnim informacijama Agencije predsjednik Regionalnog udruženja poljoprivrednika sela Semberije i Majevice Savo Bukajlić u prethodnih pet godina iz budžeta Republike Srpske dobio je 71.300,00 KM poticaja.

Među onima koji su najviše dobili novca za poticaje su Vladimir Usorac i njegov sin Vlastimir i to 1,17 milion KM.

Jedan od organizatora blokade je Ranko Sarajlić koji je preko svog preduzeća “Zelen gaj” d.o.o dobio 770.000, 00 KM dok je Miši Maljčiću preko preduzeća “Maljčić” d.o.o. isplaćeno 110.000,00 KM bespovratnih sredstava iz budžeta Republike Srpske.

Velike poticaje su dobili i organizatori Savo Vasilić i to 59.000,00 KM i Marinković Dragica 24.000,00, čiji je muž Stojan jedan od organizatora blokade granica u Republici Srpskoj.

Velike poticaje prethodnih godina dobil su i ZP Komerc Vršani – 286.039,00 KM, Biosimes 261.960,00 KM, Rosić Ljubiša 165.440,00 KM, Rosić Đorđe 89.950,00 KM, kao i Rosić Jovanka 100.000,00 KM. Goldu MG Donji Žabar samo u 2019.godini je isplaćeno 316.978,00 KM, a za Agro MD Donji Žabar 130.943,00 KM.

Pojedine kartice sa kompletnim iznosima možete pogledati u nastavku teksta.

(D.J/Banjaluka.net)