Savjet ministara: Danas imenovanje Mektićevog kuma i Čovićevog zeta

savjet_ministaraSavjet ministara BiH danas bi se trebao odrediti o izboru direktora Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) i Agencije za pružanje usluga u vazdušnoj plovidbi BiH (BHANSA). Za direktora SIPA predložen je Perica Stanić, a najbolje ocijenjen za direktora BHANSA-e je Davorin Primorac.

Od ranije je poznato da je ministar bezbjednosti Dragan Mektić za direktora SIPA predložio savjetnika direktora policije RS Pericu Stanića.

Stanić je karijeru počeo kao pomoćnik komandira u Prnjavoru, a obavljao je funkciju i kriminalističkog inspektora i komandira SJB Prnjavor. Bio je zamjenik načelnika CJB Banja Luka, te glavni inspektor u Upravi policije.

On je ujedno bio i član Policijskog odbora MUP-a RS, a aktivno je učestvovao u procesu reforme policije u BiH. Bio je vođa tima MUP-a RS u pregovorima o reformi policije 2006. godine.

Pojedini mediji tvrdi da je Stanić kum ministra bezbjednosti Mektića.

Prema svim procjenama, Savjet ministara trebalo bi sutra imenovati i Davorina Primorca za direktora BHANSA.

Posljednjih mjeseci mediji su spekulisali da se radi o nepotizmu s obzirom na to da je Primorac zet člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda i predsjednika HDZ-a BiH Dragana Čovića.

Primorac se u centru javnog interesovanja našao još 2009. godine kada je osnovana BHANSA. Tada se spekulisalo da je tadašnji ministar finansija BiH Dragan Vrankić iz HDZ-a BiH blokirao preuzimanje potpune kontrole BiH nad vazdušnim prostorom zbog Davorina Primorca.

Naime, navodno je Vrankić na Savjetu ministara BiH blokirao imenovanje Upravnog vijeća Agencije za kontrolu neba jer se Primorčevo ime nije našlo među šest članova tog tijela.

Tvrdnje o nepotizmu demantovao je ministar saobraćaja i komunikacija BiH Slavko Matanović (DF) koji je izjavio da se Savjet ministara BiH prilikom imenovanja Primorca na čelo jedne od najbogatijih državnih agencija rukovodilo isključivo stručnošću i kompetencijom kandidata.

Primorac je i prije radio u Federalnoj direkciji za civilno zrakoplovstvo koja je prošle godine postala sastavni dio BHANSA. U julu ove godine Savjet ministara BiH imenovalo je Primorca za vršioca dužnosti direktora BHANSA-e.

(Agencije)

ZA KROVOVE I STOLARIJU 200.000 KM Grad priprema listu sanacija na objektima osnovnih škola

Za obnovu objekata osnovnih škola ove godine iz budžeta Grada Banjaluka biće izdvojeno 200.000 KM, a lista prioriteta bi trebala biti gotova početkom marta.  Taj novac, u zavisnosti od potrebe, škole koriste da, na primjer, uvedu centralno grijanje ili poprave kotlovnice, saniraju parkete, mijenjaju krovove i vanjsku stolariju, te obnove sanitarne čvorove. Gradonačelnik Igor Radojičić

BANJALUKA: 150 porodica dobija krov nad glavom

Za 150 porodica, izbjeglih i raseljenih lica, programima stambenog zbrinjavanja na području grada Banjaluka biće riješeno stambeno pitanje. Ovaj zajednički projekat Republičkog sekretarijata za raseljena lica i migracije i Gradske uprave omogućiće izbjeglim i raseljenim porodicama da riješe svoje stambeno pitanje i konačno dobiju svoj krov nad glavom. Marko Aćić, v.d. direktora Republičkog sekretarijata za

U ovoj godini izgradnja brane i mašinske zgrade HE “Dabar”

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković izjavio je danas u Trebinju da se u ovoj godini može očekivati početak izgradnje brane i mašinske zgrade u projektu Hidrelektrane “Dabar”. Premijer Višković sa direktorom ERS i rukovovodstvom HET-aFoto: RTRS Nakon sastanka sa rukovodstvima “Elektroprivrede Republike Srpske” i preduzeća HE “Dabar” i “Hidroelektrane na Trebišnjici” /HET/, Višković je

Raspušten Gradski odbor SP-a u Banjaluci

Izvršni odbor Glavnog odbora Socijalističke partije (SP) donio je odluku o raspuštanju banjalučkog Gradskog odbora SP. Na današnjoj sjednici je odlučeno da bude formirano Povjereništvo zaduženo za sprovođenje unutarpartijskih izbora SP u Banjaluci. Iz Socijalističke partije je saopšteno da je ovoj odluci prethodilo isključenje iz SP-a bivšeg predsjednika Gradskog odbora Banjaluka Gorana Selaka, zbog, kako

SVEČANO U BANJALUCI Uručene svetosavske nagrade istaknutim prosvjetnim radnicima u Srpskoj

Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović i ministar prosvjete i kulture Srpske Natalija Trivić večeras su u Banjaluci uručili svetosavske nagrade za 24 istaknuta prosvjetna radnika u Srpskoj.  Na svečanosti u Dječijem pozorištu Srpske svetosavske nagrade za školsku 2018/2019. godinu uručene su nastavnicima razredne nastave u Osnovnoj školi (OŠ) “Sveti Sava” iz Bileće Sanji Grubačić, u

Pronevjeren novac za izgradnju kuće za malenog Dejana Zorića

Odbor za izgradnju kuće za dječaka Dejana Zorića iz Donjih Agića kod Novog Grada, danas je prijedorskom Tužilaštvu podnio krivičnu prijavu zbog sumnje da je Mladen Karan, sadašnji dopisnik BN televizije iz Prijedora, pronevjerio oko 14.000 maraka, namijenjenih za izgradnju kuće dječaka kojeg je ostavila majka. Karan je, kako saznajemo, u javnost plasirao privatni račun

STANIVUKOVIĆ: Protiv mene podneseno 78 prijava i tužbi, svaki dan sam u sudu par sati

Poslanik Partije demokratskog progresa (PDP) u Narodnoj skupštini Republike Srpske Draško Stanivuković rekao je danas da je protiv njega podneseno 78 prijava i tužbi, zbog kojih gotovo svaki dan provodi nekoliko sati na sudu. Kaže da su tužbe protiv njega i poslanika Nebojše Vukanovića teške više od 100.000 KM, što “u ozbiljnoj mjeri postaje neizdržljivo”.