Politika 04.11.2015.

Savjet ministara: Danas imenovanje Mektićevog kuma i Čovićevog zeta

ČITANJE: 2 minute
savjet_ministaraSavjet ministara BiH danas bi se trebao odrediti o izboru direktora Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) i Agencije za pružanje usluga u vazdušnoj plovidbi BiH (BHANSA). Za direktora SIPA predložen je Perica Stanić, a najbolje ocijenjen za direktora BHANSA-e je Davorin Primorac.

Od ranije je poznato da je ministar bezbjednosti Dragan Mektić za direktora SIPA predložio savjetnika direktora policije RS Pericu Stanića.

Stanić je karijeru počeo kao pomoćnik komandira u Prnjavoru, a obavljao je funkciju i kriminalističkog inspektora i komandira SJB Prnjavor. Bio je zamjenik načelnika CJB Banja Luka, te glavni inspektor u Upravi policije.

On je ujedno bio i član Policijskog odbora MUP-a RS, a aktivno je učestvovao u procesu reforme policije u BiH. Bio je vođa tima MUP-a RS u pregovorima o reformi policije 2006. godine.

Pojedini mediji tvrdi da je Stanić kum ministra bezbjednosti Mektića.

Prema svim procjenama, Savjet ministara trebalo bi sutra imenovati i Davorina Primorca za direktora BHANSA.

Posljednjih mjeseci mediji su spekulisali da se radi o nepotizmu s obzirom na to da je Primorac zet člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda i predsjednika HDZ-a BiH Dragana Čovića.

Primorac se u centru javnog interesovanja našao još 2009. godine kada je osnovana BHANSA. Tada se spekulisalo da je tadašnji ministar finansija BiH Dragan Vrankić iz HDZ-a BiH blokirao preuzimanje potpune kontrole BiH nad vazdušnim prostorom zbog Davorina Primorca.

Naime, navodno je Vrankić na Savjetu ministara BiH blokirao imenovanje Upravnog vijeća Agencije za kontrolu neba jer se Primorčevo ime nije našlo među šest članova tog tijela.

Tvrdnje o nepotizmu demantovao je ministar saobraćaja i komunikacija BiH Slavko Matanović (DF) koji je izjavio da se Savjet ministara BiH prilikom imenovanja Primorca na čelo jedne od najbogatijih državnih agencija rukovodilo isključivo stručnošću i kompetencijom kandidata.

Primorac je i prije radio u Federalnoj direkciji za civilno zrakoplovstvo koja je prošle godine postala sastavni dio BHANSA. U julu ove godine Savjet ministara BiH imenovalo je Primorca za vršioca dužnosti direktora BHANSA-e.

(Agencije)