Vijesti 02.05.2016.

Sutra je Svjetski dan slobode medija

ČITANJE: 1 minuta
sloboda medija
Sutra se obilježava Svjetski dan slobode medija, koji je ustanovljen s ciljem da se podigne svijest o značaju slobode štampe i da bi se podsjetile vlade država da je njihova dužnost da poštuju i podržavaju pravo na slobodu izražavanja.

Slobodni i nezavisni mediji ključni su partner u ostvarivanju prava građana na informaciju, saopšteno je iz Regulatorne agencije za komunikacije /RAK/ BiH povodom obilježavanja 3. maja, Svjetskog dana slobode medija.

“Svjetski dan slobode medija je dan kada se javnost podsjeća na nezaobilaznu ulogu medija i medijskih sloboda u izgradnji i očuvanju demokratije. Ovogodišnji Svjetski dan slobode medija posvećen je slobodi pristupa informacijama i osnovnim medijskim slobodama”, navodi se u saopštenju.

Predsjedavajući Zajedničke komisije za ljudska prava Parlamentarne skupštine BiH Borislav Bojić čestitao je svim novinarima, novinarskim udruženjima i sindikatima u BiH 3. maj – Svjetski dan slobode medija.

Bojić je pozvao predstavnike vlasti na svim nivoima u BiH, sve javne ličnosti, kao i sve institucije, organizacije i predstavnike nevladinog sektora koji se bave zaštitom prava na slobodu izražavanja, da učine sve kako bi mediji u BiH djelovali slobodno.

On je pozvao na stvaranje okvira u kome bi profesionalno i istinito izvještavanje novinara postalo stvarni korektiv društva i doprinijelo bržem ispunjavanju standarda kakvi su uspostavljeni u svim dobro uređenim zemljama i društvima u Evropi i svijetu.

Generalna skupština UN proglasila je 1993. godine 3. maj za Međunarodni dan slobode medija, ukazujući tako na značaj nezavisnosti medija i podsjećajući vlade da je njihova dužnost da podrže slobodu izražavanja.

(Agencije)